Erişilebilirlik

Biden Georgialılar’dan Senato Yarışı İçin Destek İstedi


ABD’de 20 Ocak günü başkanlık görevini devralacak olan Joe Biden, Seçiciler Kurulu üyelerinin Pazartesi günkü oylamada başkanlığını resmen onaylamasının ardından Salı günü Georgia eyaletine gitti.

Biden, Georgia’ya gitmek üzere Delaware eyaletinden ayrıldığı sırada gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Senato lideri Mitch McConnell ile telefonda konuştuğunu belirtti. Biden, kısa süre içinde yüz yüze görüşmeye karar verdiklerini kaydetti.

Biden, ‘‘Birçok konuda görüş ayrılıklarımız olsa da birlikte çalışabileceğimiz konular var. Mümkün olduğunca erken görüşmeye karar verdik’’ diye konuştu.

Biden, McConnell’la konuşmasından birkaç saat sonra Georgialılar’dan 5 Ocak’taki Senato yarışında iki Demokrat adaya oy vererek McConnell’ı çoğunluk lideri olan görevinden uzaklaştırmalarını istedi.

Biden, Senato seçimlerinde Cumhuriyetçiler’in kazanmasına izin vermenin siyasi hedeflerini hayata geçirmesine engel olacağını hatırlattı.

Atlanta’da kalabalığın Corona virüsü salgını nedeniyle araçlarıyla katıldığı bir mitingde konuşan Biden, “Sadece 'hayır' değil, 'evet' demeyi de bilen iki senatöre oy vermeye hazır mısınız?” diye sordu.

Biden, Corona virüsü yardım paketinin kabul edilmesi, testlerin ve aşı dağıtımının kaynak bulması, eyalet ve yerel yönetimlerin yardım alması, iklim değişikliği ve yargı konusunda atılacak adımlar için Senato’da Demokratlar’ın çoğunlukta olmasının önemine vurgu yaptı.

Cumhuriyetçi Senato adaylarını eleştirdi

Senato’da çoğunluğu hangi partinin elde edeceği 5 Ocak’ta eyalette yapılacak ikinci tur senato seçimine bağlı. Biden, eyaletin iki Demokrat senatör adayına destek oluyor.

Eyaletteki ikinci tur seçime Cumhuriyetçi Senatörler David Perdue ve Kelly Loeffler ile Demokrat adaylar Jon Ossoff ve Raphael Warnock katılıyor.

Cumhuriyetçiler iki adaylarının kazanması durumunda Senato’da çoğunluğu koruyacak. Bu durumda Biden’ın politika hedeflerini gerçekleştirmesi ve Corona virüsü, ekonomi ve iklim değişikliği gibi konularda istediği yasa tasarılarını Kongre’den geçirmesi zorlaşacak.

Biden ayrıca Cumhuriyetçi Senato adayları Loeffler ve Perdue’yu Georgia’daki seçim sonuçlarını geçersiz kılmak için Teksas tarafından açılan ve Başkan Trump tarafından desteklenen bir davaya sahip çıkmakla da eleştirdi. Anayasa Mahkemesi davayı geçtiğimiz Cuma günü reddetmişti.

Biden iki Cumhuriyetçi Senato adayı için “Neredeyse 5 milyon Georgialı’nın oylarını geçersiz kılmayı tamamen desteklediler. Belki de kendilerini Teksas eyaletini temsil ediyor sanıyorlar. Teksas’ın iddiasını destekleyecekseniz belki de Georgia’da değil Teksas’ta yarışmalısınız” sözlerini kullandı.

Biden’ın Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’ya seyahatinden dokuz gün önce Başkan Trump da eyalete giderek Perdue ve Loeffler’a destek vermişti. Eyalette Senato seçimi için erken oy verme işlemi de dün başladı. Çok sayıda Georgialı dün yağmura rağmen oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Tıpkı Kasım ayındaki başkanlık seçiminde olduğu gibi Georgia eyaletindeki ikinci tur Senato seçiminde de birçok seçmenin salgın yüzünden posta yoluyla oy kullanması bekleniyor. Şimdiye kadar 1 milyon 200 bin kadar eyalet sakini posta yoluyla kullanmak üzere oy pusulası gönderilmesini talep etti. Florida Üniversitesi’nin oluşturduğu ABD Seçim Projesi’ne göre 260 bin kişi şimdiden oyunu posta yoluyla kullandı.

Perdue, 3 Kasım seçimlerinde eyalet yasalarına göre gereken yüzde 50 çoğunluğu az payla kaçırarak ikinci tura kalmıştı. Seçimde oyların yaklaşık yüzde 2’sini üçüncü partiden bir aday almıştı.

Yine Demokrat Warnock ve Cumhuriyetçi Loeffler da çok sayıdaki aday arasında ilk iki sırada yer alsalar da gerekli yüzde 50 oy oranını sağlayamamıştılar.

McConnell Biden’ı tebrik etti

Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell Seçiciler Kurulu’nun Biden’ın zaferini onaylamasının ardından ilk kez bugün Demokrat Joe Biden’ı 3 Kasım başkanlık seçiminin kazananı olarak tanıdı ve Joe Biden ile yardımcısı Kamala Harris’i tebrik etti.

McConnell 10 dakikalık konuşmasında ‘‘Başkan olarak seçilen Joe Biden’ı tebrik etmek istiyorum’’ dedi.

McConnell, 3 Kasım seçiminden farklı bir sonuç almayı umduğunu söylese de ‘‘Ülkemiz ilk kez bir kadın başkan yardımcısına sahip olduğu için gurur duymalı’’ diye konuştu.

McConnell Kasım ayından bu yana Biden’ın zaferini kabul etmesi yolundaki baskıları görmezden geliyordu ve Başkan Trump’ın seçim sonuçlarını mahkemeye taşımaya hakkı olduğunu söylüyordu. McConnell ısrarla Biden’a ‘‘seçilmiş başkan’’ demeyi de reddediyordu. ABD’de bir başkan adayı başkanlık seçimini kazanmasından görevi eski başkandan devralmasına kadar geçen sürede ‘‘seçilmiş başkan’’ olarak adlandırılıyor.

Biden: ‘‘Demokrasi galip geldi’’

Seçiciler Kurulu’nun seçim galibiyetini onaylamasının ardından dün bir konuşma yapan Biden ‘‘demokrasi galip geldi’’ demişti.

Biden, Başkan Trump’ın iddialarının demokrasinin temel normlarını tehdit etmesine rağmen Amerikan yönetim sisteminin bütünlüğünü koruduğuna dikkat çekmişti.

‘‘Amerika’da iktidarı siyasetçiler almaz; halk onlara verir’’ diyen Biden, ‘‘Demokrasi ateşi bu ülkede uzun süre önce yakıldı ve şimdi biliyoruz ki ne salgın, ne de iktidarın kötüye kullanılması bu ateşi söndürebilir’’ diye konuşmuştu.

Tüm Amerikalılar’ın Başkanı olacağını söyleyen Biden, kendisine oy verenler için olduğu kadar vermeyenler için de aynı şekilde çalışacağını söylemişti.

XS
SM
MD
LG