Erişilebilirlik

Biden’dan Basın ve İfade Özgürlüğü Mesajları


21 Ocak Perşembe günü İstanbul’a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cuma günü İstanbul’da siyasi partilerin temsilcileriyle biraraya geldi.

Görüşmeye Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu ve Mardin milletvekili Orhan Miroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Mersin milletvekili Fikri Sağlar ile Halkların Demokratik Partisi’nden Kars milletvekili Ayhan Bilgen, Ağrı milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır milletvekili Altan Tan katıldı.

"Biden, çatışmalarda sivillerin zarar görmesini kabul edilemez buldu"

Görüşmeye katılanlardan Ayhan Bilgen, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Joe Biden’ın önce katılımcı milletvekillerinin Suriye, Kürt sorunu ve IŞİD hakkındaki görüşlerini dinlediğini ardından da kendi değerlendirmelerini paylaştığını söyledi.

Ayhan Bilgen, "ABD Başkan Yardımcısı, Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. O bölgede yaşanan çatışmalarda sivillerin zarar görmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. PYD’nin IŞİD’le etkin bir mücadele yürüttüğünü ve ABD’nin IŞİD’le mücadelesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. PYD ile PKK’yı eş tutmadığını da belirtti. Ayrıca Suriye’de geçiş hükümeti kurulmasını da desteklediklerini söyledi,’’ dedi.

MHP, daveti geri çevirdi

Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partiden üçü ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın davetini kabul ederken Milliyetçi Hareket Partisi daveti geri çevirdi. MHP Grup Başkan Yardımcısı Oktay Vural, ‘‘Kendi irademizle, neyi nerede, hangi zeminde tartışacağımıza kendimiz karar veririz. Bir yabancı siyasetçinin, ABD Başkan Yardımcısı'nın böyle bir zemini oluşturma çabasını doğru bulmadık. Toplantıya katılım profili ve ele alınacak konuya bakıldığında, bu bize Kürt meselesi ekseninde ortak zemin arayışı gibi göründü,” dedi.

Vural, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’nin milli meseleleri ve dış konulardaki görüşlerini böyle bir platformda değil de ‘doğrudan öğrenmek istemesi halinde’ görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Elçi, Dink ve Dündar da Biden’la görüştü

Başkan Yardımcısı Biden, siyasetçilerle yaptığı görüşmeden sonra Diyarbakır’da iki ay önce silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, 2007’de öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve cezaevinde bulunan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ile oğlu Ege Dündar’la biraraya geldi.

İstanbul’daki bir otelde yapılan görüşmeye annesiyle birlikte katılan Ege Dündar, çıkışta kısa bir açıklama yaptı. ABD Başkan Yardımcısı ile ayrı ayrı görüştüklerini belirten Dündar, ‘‘Bana babamızın durumunu, iyi olup olmadığını sordu. Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi. Gereken her şeyi yaptıklarını, basın özgürlüğü için konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Desteğini bildirdi. Biz de ona bu inceliği gösterdiği için teşekkür ettik. Amerika’nın demokrasi modelinin basın özgürlüğüne değer verdiğini, bu değeri de bizim burada taşımaya çalıştığımızı söyledik,” dedi.

Biden daha sonra da gazeteci, akademisyen ve sivil tolum temsilcileriyle biraraya geldi. Bu görüşmeye Milliyet gazetesinden çıkarılan Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş, Cumhuriyet gazetesinden Ceyda Karan, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Bilgi Üniversite’nden Prof. Yaman Akdeniz ve Pınar Dağ katıldı.

Biden: Basın ve ifade özgürlüğü tüm insanlığın değerleridir

Tüm bu görüşmeler öncesi kısa bir açıklama yapan Başkan Yardımcısı Joe Biden, Büyükelçi John Bass gibi "Bu suça ortak olmuyoruz" bildirisini imzalayan akademisyenlere destek verdi.

ABD Başkan Yardımcısı, "Yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar değerli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil, tüm insanlığın değerleridir. Sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa'nızda vardır" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG