Erişilebilirlik

Biden’dan İsveç ve Finlandiya’ya Tam Destek 


Başkan Joe Biden, Türkiye'nin muhalefet ettiği İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına güçlü desteğini açıklamak için iki ülkenin liderleriyle Beyaz Saray’da biraraya geldi.

Beyaz Saray Bahçesinden Türkiye’ye Mesaj
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Moskova'ya karşı Avrupa ve ABD arasındaki işbirliğine vurgu yapan Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bayraklarla süslenmiş Beyaz Saray’daki Gül Bahçesi'nde kameraların karşısına geçti. Basın toplantısında her iki ülkenin NATO üyeliği konusunda birlik ve destek mesajları verildi.

Bugünü “çok önemli" bir gün olarak niteleyen Biden, "dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakına katılmaları" için iki "büyük demokrasiye" çok güçlü destek verdiklerini ifade etti.

"Her iki ülke de NATO'nun tüm şartlarını karşılıyor"

Biden, “Finlandiya ve İsveç NATO’yu daha güçlü hale getirecekler. İki ülke de güçlü birer demokrasi ve güçlü, birlik içinde bir NATO Amerika’nın güvenliğinin temelini oluşturmaktadır” dedi.

NATO üyeleri her iki ülkeye de yeşil ışık yaktığında üyelik başvurularının süratle onaylanması için ABD Kongresi’ne gerekli belgeleri yönetim olarak sunduklarını bildiren Biden, her iki ülkenin de NATO’nun tüm şartlarını karşıladıklarını belirtti.

Biden, “Kuzeyde iki yeni NATO üyesine sahip olmak ittifakımızın güvenliğini geliştirecek ve bir bütün olarak güvenlik alanındaki işbirliğimizi derinleştirecek” diye konuştu.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka dahil edilmesine şiddetle karşı çıkarak, İsveç'ten terör örgütünün bir parçası olarak gördüğü Kürt militanlara verdiği desteği durdurmasını ve her ülkenin de Türkiye'ye bazı silah satışlarına getirdikleri yasakları kaldırmasını istiyor.

NATO’ya tüm yeni katılımların İttifak’ın 30 üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Twitter hesabında yayınlanan bir videoda, Türkiye'nin müttefiklerine İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini reddedeceğini söylediğini paylaştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin kaygılarını görüşmeye hazırız”

Basın toplantısında söz alan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö da, ülkesinin Türkiye’nin kaygılarını görüşmeye açık olduğunu belirtti. Finlandiya’nın Türkiye’yle her zaman iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Niinistö, “NATO müttefikleri olarak Türkiye’nin Finlandiya’nın güvenliğine bağlılık gösterecek olması kadar biz de Türkiye’nin güvenliğine bağlılık göstereceğiz. Terörizmi ciddiye alıyoruz. Her türlü şekliyle kınıyoruz ve aktif şekilde mücadele ediyoruz. Üyeliğimizle ilgili Türkiye'nin olabilecek tüm kaygılarını açık ve yapıcı bir şekilde görüşmeye açığız. Bu görüşmeler zaten yapılmakta ve önümüzdeki günlerde de devam edecek” ifadelerini kullandı.

Niinistö daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada da, Finlandiya olarak Türkiye'nin taleplerini gözden geçireceklerini söyledi. "Türkiye'nin ifade ettiği hususları uygun şekilde gözden geçirmek ve ardından da net yanıtlarımızı paylaşmak için nedenimiz var" diyen Niinistö, meselenin "üst düzeyde" tartışılacağına inandığını sözlerine ekledi.

İsveç Başbakanı Andersson da, "Olabilecek mevcut sorunlara çözümler bulmak için Türkiye de dahil tüm NATO ülkeleriyle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz" diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya yıllardır, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nden tehditleri caydırmak için kurulan askeri ittifakın dışında durdu ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali güvenlik kaygılarını arttırdı.

Andersson, Ukrayna’daki durumun “Avrupa tarihinin en karanlık günlerini kendilerine hatırlattığını” belirterek, “Karanlık günlerde yakın dostlar arasında olmak harika” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'li yetkililerin Türkiye'nin endişelerinin giderilebileceğinden emin olduklarını söylerken, Biden da gazetecilere konuyla ilgili olarak, meseleyi çözeceklerini düşündüğünü kaydetmişti.

Biden’ın Asya’yı ziyaretinden önce bugünkü basın toplantısında yaptığı destek açıklamaları, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e bir sinyal olarak yorumlanıyor. Putin hafta başında yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Rusya için bir tehdit oluşturmayacağını söylemiş ancak ittifakın kuzey üyelerinde askeri altyapıyı güçlendirmesi halinde Moskova’nın buna yanıt vereceği uyarısında bulunmuştu.

Başkan Biden, NATO’ya yeni üyeleri katılmasının herhangi bir ülkeye karşı geçmişte de şimdi de bir tehdit olmadığını vurguladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG