Erişilebilirlik

Biden: ‘‘150 günde 300 Milyon Doz Aşı Yapıldı’’ 


Başkan Joe Biden, ABD’de Corona virüsüne karşı süren aşılama kampanyasında 150 gün içinde tam 300 milyon doz aşının yapıldığını açıkladı. Bu önemli mihenk taşının kendiliğinden aşılmadığını söyleyen Biden, bu noktaya gelinmesinde Amerikalı bilimadamlarının yetkinliğinin, Amerikan şirketlerinin tam kapasite çalışmasının, devletin mücadele kapasitesini federal, eyalet ve yerel düzeyde kullanmasının ve Amerikalılar’ın aşı olmasının payının büyük olduğunu kaydetti.

Biden bundan 150 gün önce yeterli aşı stokunun, altyapının, aşı yapacak kişinin ya da aşı olacak merkezlerin olmadığını hatırlattı; ‘‘Ancak hızlı ve agresif şekilde harekete geçerek bu durumu tersine çevirdik’’ dedi.

‘‘100 yoksul ülkeye yarım milyar doz aşı’’

Tüm Amerikalılar’a yetecek kadar aşı tedarik ettiklerini belirten Başkan Biden, dünyanın 100 yoksul ülkesine yarım milyar doz aşı gönderme sözü verme noktasına geldiklerini kaydetti.

5 bin 100’ü aktif görevdeki askerler olmak üzere 9 bin federal personelin aşılama kampanyasında çalıştığını söyleyen Biden, şu anda ülkede 81 bin aşılama merkezi bulunduğunu hatırlattı.

Amerikalı yetişkinlerin yüzde 65’inin, yaşlılarınsa yüzde 87’sinin en az bir doz aşı olduklarını belirten Biden, sadece 5 ay önce bir doz aşı olmuş yetişkinlerin oranının yalnızca yüzde 5 olduğuna dikkat çekti.

15 eyalet ve başkent Washington’un yüzde 70 aşılandığını bildiren Biden, ülke genelinde pandeminin başından bu yana can kayıplarının en düşük seviyesine indiğine dikkat çekti.

‘‘Aşılama programımızın merkezinde eşitlik vardı’’

‘‘İlk günden itibaren aşılama programımızın merkezinde eşitlik ilkesi vardı’’ diyen Biden, halk sağlığı merkezlerinde federal program aracılığıyla yüzde 73 aşılama yapıldığını; bunun yüzde 58’den fazlasınınsa beyaz olmayanlardan oluştuğunu bildirdi. Biden beyaz olmayanların ülke genelinde son bir ayda tüm aşılamanın yarısından fazlasını oluşturduklarını kaydetti. Bunun önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Biden ‘‘Ancak daha yapılacak çok şey var’’ diye konuştu.

Perşembe günü imzaladığı yasayla ABD’de köleliğin sonlandırılmasının yıldönümü olarak anılan 19 Haziran’ı federal tatil ilan ettiğini hatırlatan Biden, bu hafta sonu ülke genelinde topluluklarda aşı hakkında bilgi vermek için etkinlikler yapılacağını bildirdi. Biden, ‘‘Aşılama oranındaki ırk uçurumunu ne kadar kapatırsak, o kadar hayat kurtarmış oluruz’’ diye konuştu.

Aşılamanın yüksek olduğu yerlerde ölümlerin ve hastaneye yatma oranının azaldığına dikkat çeken Biden, ancak aşılamanın iyi gitmediği yerlerde can kaybı ve hastaneye yatma oranında ciddi artış olduğunu belirtti.

Corona virüsü yüzünden ölen Amerikalılar’ın sayısının 600 bini geçtiğine vurgu yapan Biden, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi bu kez de bu sayının Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Vietnam Savaşı ve 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin toplamından daha fazla olduğunu hatırlattı.

Yeni varyant riski

Yeni varyantların taşıdığı riske dikkat çeken Biden, uzmanların Delta varyantının çok daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu, özellikle gençler arasında da çok yayıldığı konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Biden ‘‘Aşı olmadıysanız hemen olun’’ diyerek eczanelerin Haziran ayı boyunca Cuma günleri 24 saat çalışacaklarını, özel taşımacılık firmaları Uber ve Lyft’in aşı olmak isteyenleri bedava en yakın aşı merkezine ulaştırıp evlerine geri getireceğini, işyerlerinin aşı olmak isteyenlere ücretli izin vereceklerini bir kez daha hatırlattı.

Biden, ‘‘4 Temmuz’da ülkemizin bağımsızlığını kutladığımız gibi virüsten bağımsızlığımızı da kutlayacağız’’ dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG