Erişilebilirlik

Bharara: 'Gülen Adını Duymadım Türkiye'ye Ayak Basmadım'


Preet Bharara
Preet Bharara

Rıza Sarraf davasının Amerikalı savcısı Preet Bharara, geçen hafta New York ziyareti sırasında kendisini Gülen hareketine yakın olmakla suçlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi, “Gülen’in adını hiç duymamıştım. Gülen’in takipçisi olmakla suçlandıktan sonra adını google’ ladım” diye konuştu.

New York kent ve eyaletiyle ilgili haber yapan yerel siyaset dergisi City&State’in 10’uncu kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Bharara, YouTube üzerinden yayınlanan videoda yaptığı konuşmada Türkiye’ye daha önce hiç gitmediğini söyledi, Türkiye’ye en yakın olduğu döneminse Şükran Günü’nde yediği hindi (İngilizcesi ‘Turkey’) olduğunu söyledi.

Konuşmasındahukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi konulara değinen Hint asıllı Amerikalı savcı, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için gittiği New York’tan ayrıldıktan sonra uçakta yaptığı açıklamaya getirdi.

Erdoğan, Rıza Sarraf’ı Amerika’nın İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlayıp hapsettiren Savcı Bharara ve onu yargılayan hakim Richard Berman için, “Türkiye’de FETÖ tarafından ağırlanmış isimler” diye konuşmuştu.

Konuşmasında “Rıza Sarraf, adı çıkmış biriydi. Çok parası var. (Tutuklanması) olay oldu. Beş günde Twitter hesabımı 300 bin kişi izlemeye başladı” diyen Bharara, Türkiye’de yönetimin bir süredir ülkedeki birçok sorundan “Fethullah Gülen adında bir kişiyi” sorumlu tuttuğunu söyledi. Ancak kendisinin Gülen destekçisi olmakla suçlanmasının ardından Fethullah Gülen adını Google arama motorundan aradığını belirten Bharara, daha önce bu adı hiç duymadığını belirtti.

Erdoğan’ın Hakim Berman’la birlikte kendisini Türkiye’de “darbecilerle yemek yemekle” suçladığını hatırlatan Bharara, “Türkiye’ye hayatımda ayak basmadım. Türkiye’ye en yakın olduğum zaman, Şükran Günü’nde yediğim hindiydi” diye konuştu.

Savcı Preet Bharara, Türkiye’ye gitmediğini söylemekle birlikte, Sarraf davasının yargıcı Richard Berman, 2014 yılında Türkiye’de bir hukuk sempozyumuna katılmıştı. Sarraf’ın savunma ekibi bundan dolayı Berman’ın tarafsız bir hakim olamayacağı gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Berman da Türkiye ziyareti sırasında Sarraf’tan hiç haberdar olmadığını söylüyor.

Erdoğan uçaktaki açıklamalarında Bharara için ne söylemişti?

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurulu için New York’ta yaptığı temaslar sonrasında, Türkiye’ye dönüş yolunda uçakta bulunan gazetecilere temasları hakkında açıklamalar yapmıştı.

Erdoğan, Sarraf davasıyla ilgili uçakta şöyle konuşmuştu: “Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. ABD Adalet Bakanlığı’nın bu davayı havale ettiği mahkeme de ilginç. Savcı Bharara da hâkim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı Sarraf’ı tutup orada FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor. Biden’a bunları anlattım. ‘Ben bu kadarını bilmiyordum’ dedi. Hukukla değil, ilişkiler ağıyla başka işler çevirme peşindeler.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG