Erişilebilirlik

Preet Bharara 'Kovuldu'


Adalet Bakanı Jeff Sessions, Obama’nın atadığı halen görevde olan 46 savcının acilen istifalarını vermelerini istedi.

Aralarında önemli yolsuzluk dosyalarını soruşturan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın da bulunduğu 46 savcının Adalet Bakanlığı'na en kısa süre içerisinde istifalarını sunmaları bekleniyordu.

46 savcının istifasının istenmesi sonrasında gözler, soruşturduğu yüksek profilli kişiler ve açtığı yolsuzluk dosyalarıyla bilinen New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’ ya çevrilmişti

Aralarında İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın da bulunduğu bir çok yolsuzluk soruşturmasını yürüten Bharara ile bir araya gelen Başkan Donald Trump savcıdan görevde kalmasını istemişti.

Amerika'nın Sesi'nin ulaştığı New York Güney Bölgesi Savcılığı sözcüsü, Bharara' nın istifa edip etmeyeceği konusunda her hangi bir yorum yapmamıştı.

Ancak Bharara Twitter hesabından yapılan açıklamada kovulduğunu duyurdu. Bharara "İstifa etmedim. Dakikalar önce kovuldum. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı iş hayatımın sonsuza dek en büyük onuru olacak" diye yazdı.

Mutlak bağımsızlık vurgusu

Görevden alınan Bharara, Twitter hesabından yaptığı açıklamanın ardından New York Güney Bölgesi Başsavcılığının resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı bir açıklama daha yaptı.Mutlak bağımsızlığın öneminin vurgulandığı açıklamada, Bharara çalışma arkadaşlarına veda edip teşekkür etti.

Baharara’nın yazılı açıklaması şöyle: “ Bugün, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı görevimden alındım. Ülkemde son yedi yıldır, ABD Savcısı olarak görev yapmak her ne yaptıysam yapayım veya ne kadar yaşadığım hiç önemli değil ama bu benim için meslek yaşamımın en büyük onurudur. Adalete ait bir özellik, mutlak bağımsızlıktır ve hizmet ettiğim her gün bu benim mihenk taşımdı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığında birlikte çalıştığım, her biri müthiş bir kamu görevlisi ve adalet sağlama arayışı içerisinde olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bu arkadaşlarım bundan sonra Başsavcı Vekili olan Joon H. Kim liderliğinde savcılıkta yaptıkları büyük işleri yapmaya devam edecekler.”

Preet Bharara kimdir?

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Bharara, 1968 yılında Hindistan’ın Forezopur kentinde Sih bir babanın ve Hindu bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Sonradan ABD’ye göç eden ailesiyle birlikte çocukluk yıllarını New Jersey’de geçirdi. Oldukça başarılı bir eğitim geçmişi olan Bharara, Harvard Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, hukuk eğitimini de New York’ta Columbia Üniversitesi’nde tamamladı.

Yıldızı mafyaya meydan okumasıyla parladı

Bharara, bir süre New York Senatörü Chuck Schumer’in baş danışmanı olarak çalıştı ve ardından New York Güney Bölgesi savcı yardımcılarından biri olarak beş yıl hizmet verdi. Yıldızı bu görevdeyken yürüttüğü, mafya aileleri Gambino ve Colombo ile Asyalı suç çeteleriyle ilgili başlattığı soruşturmalarla parladı ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın önü açıldı.

Obama atadı

15 Mayıs 2009 tarihinde Başkan Barack Obama tarafından New York Güney Bölgesi Savcılığı görevine atandı. Bharara’nın görevlendirilmesi 7 Ağustos’ta Amerikan Senato’su tarafından onaylandı. Bharara 13 Ağustos 2009’da yemin ederek görevine başladı. Savcı Bharara soruşturduğu davaların büyüklüğü nedeniyle medyada ‘Wall Street’in Şerifi’ ve ‘Süper Savcı’ olarak da anılmaya başlandı.

Wall Street’in korkulu rüyası oldu

Bharara, en üst düzey suçlarla mücadele eden bir savcı, uluslararası terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı, uyuşturucuyla bağlantılı terörizm, silah kaçakçılığı, kamuya karşı işlenmiş yolsuzluk davaları, çeteler, organize suç çeteleri, uluslararası kara para aklama, sivil haklara karşı işlenen suçlar ve beyaz yakalıların işledikleri suçlar ve özellikle ‘Wall Street’ ile alakalı çeşitli finansal yolsuzluklarla boğuşuyor. Savcı Bharara’nın bu tür soruşturmalarda adı bilinen en önemli davaları da JP Morgan, Bank of America ve Citigroup, Deutsche Bank, Citi Mortgage, Cohen davaları yer alıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG