Erişilebilirlik

Beyrut’taki Bombalı Saldırıda Lübnan İstihbarat Şefi Öldü


Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bomba yüklü bir aracın havaya uçması sonucu aralarında ülkenin istihbarat dairesi başkanının da bulunduğu sekiz kişi hayatını kaybetti.

Hristiyanlar’ın yaşadığı Doğu Beyrut’ta meydana gelen patlamada çok sayıda kişi yaralandı, çevre evlerde ağır hasar oluştu.

Lübnan basını saldırının hedefinin İstihbarat Dairesi Başkanı Vissam Hasan olduğunu açıkladı. Hasan, bir süre önce Suriye yanlısı bir politikacının tutuklanmasıyla sonuçlanan bir başka bombalı saldırıyı soruşturma emri vermişti.

Saldırıyı üstlenen olmadı.

Patlama, Beyrut’un Eşrefiye semtindeki Sassine Meydanı’nda oldu. Patlamanın meydana geldiği yerin Suriye Bankası BEMO ve Esad rejimine destek verdiği bilinen Lübnanlı Hristiyan Falanjistler’in ofisine yakın olduğu bildirildi.Suriye hükümeti saldırıyı kınadı.

Şiddetli patlamanın olduğu yere iki sokak mesafede Falanjistler’in eski genel merkezi bulunuyor. 1982’de bu merkeze yine araçla düzenlenen bombalı saldırıda Falanjistler'in lideri ve Lübnan Cumhurbaşkanı Beşir Cemayel öldürülmüştü. Falanjistler o dönemden bu yana bu alanda 24 saat nöbet tutuyor.

Bombalı saldırı, Suriye’deki iç savaşın ülke dışına sıçramasının bir göstergesi olarak yorumlanıyor. 19 aydır devam eden iç savaşta hayatını kaybeden Lübnanlılar da bulunuyor. Suriye birliklerinin Lübnan’daki sınır kasabalarına saldırması neredeyse her gün yaşanan bir olay.

Patlama ayrıca, Şubat 2005’te Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’yi hedef alan saldırıyı hatırlatıyor.

Refik Hariri’nin oğlu, eski Başbakan Saad Hariri, bugünkü bombalı saldırıyı kınadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG