Erişilebilirlik

Beyrut’ta Siyasi Krizin Gölgesinde Noel Hazırlığı


Beyrut’ta Siyasi Krizin Gölgesinde Noel Hazırlığı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Lübnan yaklaşan Noel ve yılbaşı kutlamalarına hazırlanıyor. Başkent Beyrut’ta kent merkezindeki bazı sokaklar ve binalar süslenirken meydanlarda süsleme çalışmaları sürüyor.

Lübnan’da Başbakan Saad Hariri’nin istifa ettiğini duyurmasının ardından başlayan ve Hariri kararını askıya aldığını açıklasa da Hizbullah’ın silahsızlandırılması tartışmalarıyla devam eden siyasi kriz sürüyor.

Lübnan ekonomisi ve siyasi yapısı üzerinde etkili olan bölgenin iki büyük gücü Suudi Arabistan ve İran arasındaki çekişme ülkeye doğrudan yansıyor. Mevcut siyasi krizin ve bölgesel çekişmenin yanısıra Arap ayaklanmasının başından beri gelişmelerden her açıdan olumsuz etkilenen Lübnan, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli göçmene de ev sahipliği yapıyor.

Kırılgan bir ekonomik sisteme sahip olan Lübnan, karmaşık ve hassas bir iç siyasi yapıya sahip. Kararını askıya aldığını açıklamış olsa da Saad Hariri’nin henüz istifa kararına ilişkin kesin bir sonuç olmaması ve Suudi Arabistan-İran çekişmesinin yanısıra İsrail saldırısı ve savaş senaryoları Beyrut’taki tedirgin havayı besliyor.

Lübnan, siyasi kriz ve ekonomik zorlukların gölgesinde yaklaşan Noel’e ve yılbaşına hazırlanıyor. Hazırlıklar çerçevesinde Beyrut şehir merkezinde ve Hristiyanlar’ın yoğun olduğu bölgelerde dükkanlar ve sokaklar süslenmeye başladı. Bazı kafe ve restoranlar Noel ve yılbaşı için özel programlar hazırlarken bu konseptte konser, parti ve sokak eğlencelerinin de yapılacağına yönelik duyurular yapılıyor.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı Hristiyan olan ülkede Maruni, Süryani, Ermeni, Doğu, Kıpti kiliseleri başta olmak üzere Hristiyanlık’ın birçok mezhebi bulunuyor. Lübnan anayasasına göre cumhurbaşkanının Hristiyan Maruni, başbakanın Sünni, hükümet sözcüsünün ise Şii olması gerekiyor.

Hristiyan mezheplerinin bir kısmı Noel’i farklı günlerde kutluyor ve dini bayramlarda resmi tatil yapılıyor.

Önümüzdeki günlerde hazırlıkların tamamlanmasıyla Beyrut sokaklarının daha renkli ve canlı bir görüntüye kavuşması bekleniyor. Ancak Noel ve yılbaşı hazırlıklarının önceki yıla göre daha sakin devam ettiği dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG