Erişilebilirlik

Beyrut’ta ‘Game of Thrones’ Tahtı


Bütün dünyada ses getiren ve en çok izlenen dizilerden biri olan Game of Thrones’un Lübnan’da da çok sayıda hayranı bulunuyor. Final sezonu yayınlanmakta olan dizinin toplu olarak izlendiği etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Dizinin hayranı olan gruplardan biri toplu izleme seanslarının yanı sıra Game of Thrones “GoT” tahtının bir kopyasını da yaptırmış. Taht, en az dizinin yeni bölümü kadar ilgisini çekiyor.

Grubun üyelerinden biri olan Makram Amerika’nın Sesi’ne, “Diziyi ben de seviyorum ve izliyorum. Arkadaşlar olarak toplanıp birlikte izliyorduk. Sonra böyle bir etkinlik yapıp bunu paylaşmak istedik” dedi.

Dizinin yayınlandığı günlerde genellikle 2 seans düzenleniyor. Makram, son bölüm için yaklaşık 150-200 misafirleri olduğunu söyledi.

Beyrut’ta ‘Game of Thrones’ Tahtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Lübnan’da herkesin diziyi sevdiğini belirten Makram, “Biz de herkesin geldiği ve deneyimlerini birlikte paylaştığı böyle bir etkinlik yaptık” dedi.

Dizinin hayranlarından olan ve toplu izleme etkinliğine katılan Joe Makary’ye göre GoT diğer dizilerden farklı çünkü hem klişeleşmiş tek kahramanlı dizilerin aksine birçok kahraman var hem de hikayelerin işlenişi gerçek hayata çok uygun.

İlk sezonda kahramanının Ned Stark olduğunu söyleyen Makary, “Arya Stark’ı da seviyoruz, Jon Snow’u da. Ben mesela Arya Stark’ı seviyorum. George RR Arya Stark’ı öldürmek istediğinde ‘eğer onu öldürürsen seni bulup öldürürüm’ dedim diye konuştu.

Dizi bittikten sonra ne olacağı konusunda arkadaşları ile de konuştuklarını belirten Makary, “Daha fazla sezon olması lazım. Bitecek olması kötü. Bittikten sonra yeni dizilere bakacağız ya da GoT’u ikinci, üçüncü, dördüncü kez izleyeceğiz” dedi.

GoT’un Lübnan’daki hayranları zaman zaman sosyal medyada dizi ve Lübnan siyaseti arasındaki benzerliklere dair paylaşımlar da yapıyor. Bu paylaşımlarda özellikle dizideki hanedanlar arasında bölüşülmüş güç ve kavgalar ile belli siyasi hareketler ve kamplar tarafından domine edilen Lübnan siyasi hayatı arasında bağlantı kuruluyor.

Toplu izleme seansına katılan Eddie’e göre “dizi tam olarak olmasa da kısmen Lübnan’daki duruma benziyor.”

Yolsuzluk ve güç savaşlarının benzediğini söyleyen Eddie, “İnsanlar liderin iyi bir şeyler yaptığını düşünür ancak gerçekte güç istiyor, tahtı istiyor. Mesela Lübnan’da iyi, birbirini kollayan seven insanlar bulabilirsiniz. Sonra politikacılar ‘hadi gidip birileriyle savaşalım, birşeyler yapalım’ der. Aynı şey, gerçek hayat” dedi.

Lübnan’da dizinin toplu olarak izlendiği veya GoT temalı soruların sorulduğu quiz night gibi birçok etkinlik yapılıyor. Dizinin yeni sezonları ile birlikte zaman zaman komünikasyon şirketleri dizinin görsellerinin yer aldığı indirimli internet paketlerinin olduğu kampanyalar gerçekleştiriyor. Yine GoT temalı çoğunlukla internet üzerinden satışa sunulan aksesuarlara ve görsellere de rastlamak mümkün.

Son olarak son sezonun yayınlanmasından kısa süre önce dizinin hayranlarının yaptırdığı ve Beyrut başta olmak üzere Lübnan’ın çeşitli yerlerine asılan afişler gündeme geldi.

Kısa sürede kaldırılan afişler özellikle sosyal medyada büyük ilgi gördü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG