Erişilebilirlik

Beyrut'ta Şiddetli Patlamanın Bilançosu Ağırlaşıyor


Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, şehir merkezi yakınlarındaki liman bölgesinde öğle saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Tüm şehir merkezinde hissedilen patlama nedeniyle birçok bina hasar gördü. Patlama bölgesine kilometrelerce uzakta bile bazı evler ve dükkanlar kullanılamaz hale geldi.

Patlamanın bilançosu her geçen dakika ağırlaşıyor. Son açıklanan verilere göre patlama nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 kişiyi geçti. En az 4 bin kişinin de yaralandığı ifade ediliyor. Yıkılan bina enkazlarının altındaki kişileri arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor.

7 Türk vatandaşı yaralandı

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, patlamada 7 Türk vatandaşının yaralandığını söyledi. Çakıl, yaralılardan 6'sının ayakta tedavi olarak hastanelerden taburcu edildiklerini bir Türk vatandaşının durumunun ağır olduğunu belirtti. Büyükelçi Çakır, bu kişinin ameliyatının ardından uyutulmaya devam ettiğini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 2.750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca güvenlik önlemleri alınmaksızın limanda depolandığını belirtti ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Avn, kabineyi Çarşamba günü acil toplantıya çağırdı ve iki haftalık olağanüstü hal ilan etti.

Beyrut’ta Büyük Patlama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Lübnan resmi haber ajansı NNA, patlamanın nedeninin Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda çıkan yangın olduğunu kaydetti.

Patlamada, Beyrut limanında demirli Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait bir geminin de hasar gördüğü, görev gücüne bağlı bazı denizcilerin yaralandığı açıklandı. Açıklamaya göre bazı yaralıların durumu ağır.

Lübnan Yüksek Savunma Konseyi de, Beyrut'u afet bölgesi ilan etti ve hükümete olağanüstü hal ilanı çağrısı yaptı.

Beyrut Şiddetli Patlamayla Sarsıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Lübnan Başbakanı Hassab Diab ilk yaptığı açıklamada patlamanının sorumlularının, bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. ''2014'ten beri orada bulunan bu tehlikeli depo ile ilgili gerçekler açıklanacak ve hiçbir soruşturmayı engellemeyeceğim'' diyen Diab, bu facianın hesabının verileceği sözünü verdi.

Lübnan Hizbullah örgütü de, patlamanın ardından "ulusal birlik" çağrısında bulundu.

Amerika'nın Sesi (VOA) muhabiri Anchal Vohra'nın da evi, patlamanın etkisiyle kullanılamaz hale geldi. Vohra, Twitter'da kanaması olduğunu yazdı.

Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği de bölgede ABD vatandaşlarının patlama sonrası havaya yayılan zehirli gazla nedeniyle sokağa çıkmamaları uyarısında bulundu.

Erdoğan'dan Taziye Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olduğunu ifade eden Erdoğan, Lübnan için sağlık başta olmak üzere ihtiyaç duyulan her alanda insani desteğe hazır olduklarını belirtti.

Erdoğan, Beyrut'ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Twitter'da taziye mesajı da paylaştı. Erdoğan, Arapça yaptığı paylaşımda, "Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunar ve Allah'tan kendilerine sabır ve metanet dilerim. Ayrıca yaralılara acil şifalar dilerim. Türkiye'de bizler, her daim Lübnan'ın ve Lübnanlı kardeşlerimizin yanında duracağız" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Patlama ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump'ın bilgilendirildiği açıklandı. Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany, patlamanın yakından takip edildiğini söyledi.

Beyaz Saray Stratejik İletişim Direktörü Alyssa Farah da benzer bir açıklama yaparak, ''Lübnan halkı için dua ediyoruz'' mesajını paylaştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Lübnan'da her türlü yardıma hazır olduklarını açıkladı. Zarif, ''Dualarımız dirençli Lübnan halkı için. Her zaman olduğu gibi İran her türlü yardıma hazır. Dayan Lübnan'' ifadelerini kullandı.

İsrail'den de insani yardım teklifi geldi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi'nın yazılı açıklamasında, ''İsrail uluslararası Güvenlik ve diplomasi kanalları üzerinden Lübnan'a ulaştı ve hükümetine tıbbi be insani yardım teklifinde bulundu'' denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yaptığı açıklamada, Fransa'nın Lübnan'a aralarında sağlık ekiplerinin de bulunduğu bir kadroyu, tonlarca tıbbi yardımla birlikte gönderdiğini açıkladı.

Patlama, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 14 Şubat 2005'te suikast sonucu öldürülen Refik Hariri'nin davasında karar açıklayacağı hafta meydana geldi.

İran destekli hizbullah üyesi 4 sanığın yargılandığı davada kararın Cuma günü açıklanması bekleniyor. Sanıklar suçlamaları reddediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG