Erişilebilirlik

Beyoğlu’nda Plakçıya Saldırının Yankıları Sürüyor


Bir mahalleli sabah saatlerinde plakçının Koreli sahibinin dükkanın önüne geldiğini ve ağlamaklı olduğunu o esnada olay yerine gelen mal sahibinin dükkanından çıkmasını istediğini belirtti.
Bir mahalleli sabah saatlerinde plakçının Koreli sahibinin dükkanın önüne geldiğini ve ağlamaklı olduğunu o esnada olay yerine gelen mal sahibinin dükkanından çıkmasını istediğini belirtti.

İstanbul’da Radiohead gecesi yapan Koreli bir plakçının dükkanı saldırıya uğradı. Ramazan ayında içki içildiği için saldıranlar, iki kişiyi yaraladı. Olay anında plakçıdan yapılan periskop yayını sonrası sosyal medyada büyük tepki oluştu. Saldırıyı kınayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın mağdurlar için “toplumsal barışa planlı suikast” ifadesi kullanması tepki çekti.

Cuma akşamı İstanbul Beyoğlu’nda eğlence hayatının önemli noktalarından biri olan Cezayir sokağının 10 metre uzağındaki bir plakçı,eli sopalı bir grubun saldırısına uğradı. Radiohead grubunun albüm tanıtım partisi yapan Velvet Indieground isimli plakçıya yapılan saldırı, zaten yapılmakta olan Periscope yayını nedeniyle sosyal medyada hızla görünür oldu.

Görüntülerde önce küfür ve hakaret duyuluyor; ardından plakçıya giren beyaz tişörtlü bir saldırgan, “kapat burayı” diye bağırarak plakçının sahibi Koreli Seogu Lee’ye iki kez tokat atıyor. Sonrasında bir kişinin “sizi içeride yakarız” dediği ve birçok kez küfür edildiği duyuluyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir görgü tanığı, plakçıya gelen gençlerin saat 6’dan itibaren kaldırımda müzik dinleyerek bira içtiklerini iftardan sonra Tophaneli gençlerden oluşan bir grubun gelerek bu gençlere saldırdığını söyledi.

Bir başka mahalleli ise sabah saatlerinde plakçının Koreli sahibinin dükkanın önüne geldiğini ve ağlamaklı olduğunu o esnada olay yerine gelen mal sahibinin dükkanından çıkmasını istediğini belirtti.

Cezayir sokağındaki esnaf da isim vermeden bilgi vermeyi tercih etti. Sesler üzerine aşağıya koştuğunu söyleyen bir çalışan, saldırgan grubun plakçı çevresindeki gençleri yukarıya doğru kovalarken gördüğünü ifade etti.

Henüz gözaltı yok

Saldırıda yaralananlar hastanede tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildiler.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, henüz saldırıyla ilgili hiç kimseyi gözaltına almadı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Cihangir esnafı, “Polis gözaltına alır. İfadesini aldıktan sonra serbest bırakır. Bu ilk saldırı değil 2010’da da Tophane’deki bir galeri basılmıştı. Polis gözaltına aldığı saldırganları serbest bıraktı. Onlar da bu durumdan cesaret buluyorlar. Bu böyle devam ederse gelecek yıllar baskı daha da artar” dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı: ‘Mekanda yapılan kayıt, toplumsal barışa planlı suikast’

Olayla ilgili ilk açıklama Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’dan geldi. Sıcağı sıcağına kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İçinde şiddet olan bütün eylemler gibi, Firuzağa’da yaşanan olay da tasvip edilemez. Kınıyorum. Tahrik, mekandan yapılan kayıt, olayın oruçla ve yaşam tarzıyla ilişkilendirilmesi ve servisi toplumsal barışa planlı suikasttır. Ramazan'ın toplumsal birliğe yaptığı katkıyı, bu gibi olaylarla dinamitlemeye çalışanlar, başaramayacaklar. Kaybedecekler. Olay polisin ve yargının konusu bu olayı kaldıraç yapmaya çalışanlara fırsat verilmemelidir, vermemeliyiz” dedi.

Demircan’ın “tahrik” ifadesini kullanması ve mekanda yapılan periskop yayını için “toplumsal barışa planlı suikast” demesi birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından eleştirildi.

Demircan daha sonra tweetlerinin çarpıtıldığını iddia ederk aşağıdaki tweet'i attı:

Radiohead: ‘Kalbimiz İstanbul’da saldırıya uğrayanlarla birlikte’

Olay sonrası Radiahead grubu bu tür tahammülsüzlüklerin son bulması temennisinde bulundu.

Radiohead grubu, “Kalbimiz İstanbul’daki Velvet Indieground’da saldırıya uğrayanlarla birlikte. Umarım bir gün geriye dönüp baktığımızda tahammülsüzlükten kaynaklanan bu tür şiddet olaylarının çok eskilerde kaldığına tanık oluruz. Şu an içinse yapacağımız tek şey İstanbul’daki hayranlarımıza sevgimizi ve desteklerimizi sunmaktır” dedi.

ABD'nin ünlü müzik dergisi Rolling stone Radiohead grubunun İstanbul'daki saldırıyı kınadığını bildirdi.

Bu arada sosyal medyada “21’de Cihangirdeyiz” hashtagi açılarak bu durumdan rahatsız olanlar olay yerine davet edildi.

Hilmi Hacaloğlu'nun Cihangir'deki Gösteriden İzlenimleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG