Erişilebilirlik

Beyin Kanamalarında Hayat Kurtaran Yöntem


Bir araştırmaya göre beyin kanaması geçiren bir hastanın, bu sorun yaşandıktan en geç altı saat içinde ameliyata alınarak kan pıhtısının çıkarılması iyileşme sürecini hızlandırıyor

Yeni bir araştırma, beyin kanaması geçiren bir hastanın beyninde oluşan kan pıhtılaşmasını çıkarmanın hastanın iyileşmesinde önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

New England Tıp Dergisi’nde yayınlanan yeni araştırmada, uzmanların beyin kanaması geçirmiş 500 Hollandalı hastayla yaptıkları deneylerin sonuçları açıklandı. Bazı hastaların beynindeki kan pıhtısını çıkarılıp kendilerine damar açıcı ilaçlar verilirken, diğerlerine ise sadece ilaç verildi.

Araştırmacılar daha sonra hastaların "fonksiyonel bağımsızlıkarını," diğer bir deyişle kendilerine nasıl bakabildiklerini izlediler.

Beyin kanaması geçirdikten üç ay sonra, beyinlerinde oluşan kan pıhtısı alınmış hastaların %32’den fazlasının tekrar kendi başlarına yaşayabildikleri görüldü. Bu oran kan pıhtısı alınmamış beyin kanaması hastalarında ise %19 oldu.

Bay Clean olarak da bilinen araştırma, beyin içerisindeki damarların birinde oluşan pıhtılaşmaya dayalı beyin kanamalarına yapılan müdahaleleri inceliyor. Beyin kanaması geçiren hastaların büyük çoğunluğu ya hayatlarını kaybediyor ya da sakat veya felç kalıyor.

Araştırmaya katılan ve müdahaleyle kan pıhtısı beyinlerinden çıkarılmış hastaların hepsi beyin kanaması geçirdikten sonraki ilk altı saat içerisinde ameliyat edildi.

Uzmanlar, beyin kanaması geçiren hastların derhal hastaneye kaldırılmasının hayatta kalma açısından kritik öneme sahip olduğunu söylüyor. Hastalık belirtilerinin başında konuşmada bozukluk, uyuşukluk hissi ve yüzde hislerin kaybolması geliyor.

Açıklanan rapora göre, hastaların onda dokuzu kan pıhtısını çözen TPA adlı ilaçla tedavi edilirken, sadece üçte biri bu tedaviden yarar görmüş.

Son araştırma, beyin kanaması hastaları için kan pıhtısını beyinden çıkaracak ameliyat yöntemlerinin de başka bir seçenek sunabileceğini kanıtlıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG