Erişilebilirlik

Beyin Anevrizması Tedavisinde Yeni Umut


Beyin Anevrizması Tedavisinde Umut Verici Gelişme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Her yıl yarım milyon kişi beyin anevrizması, yani beyin damarlarındaki çatlama ve kanama nedeniyle yaşamını yitiriyor. Beyin anevrizmasından sağ kurtulanlar ise körlükten konuşma bozukluklarına, denge ve hafıza kaybına kadar birçok zorlukla karşılaşıyor. Ancak yeni teknolojiler sayesinde beyin anevrizmasından kurtulanların sayısı artıyor.

Beaumont Bacon, hayatın karmaşası hakkındaki esprileriyle izleyicilere keyifli dakikalar geçirtmeyi çok seviyor. Şimdiyse neredeyse hayatını sona erdiren bir deneyimle ilgili yeni gösterisine hazırlanıyor: ”Beaumont Bacon’la sohbetlere hoşgeldiniz. Hayatımı şekillendiren olayları ele alacağız, özellikle de beynimin başına gelenleri. 31 Ocak 2010’da beyin anevrizması geçirdim. Başıma adeta iki tokmak indi. Tam gözlerimin ortasına.”

Anevrizma, kan damarlarında oluşan baloncukların patlamasıyla meydana geliyor. Bu durum eğer beyinde oluşursa yaşama şansı sadece yüzde 50. Beyin cerrahı Michael Alexander, Beaumont Bacon’un beynindeki anevrizmanın çok ağır olduğunu söylüyor: ”Bacon’ın beyninin ön kısmında, gözlerinin tam üzerinde kanama oluştu, kan miktarı oldukça fazlaydı. Neredeyse bir yumurta büyüklüğündeydi. Bu oldukça ağır bir kanama sayılır.”

Bacon’un yaşama şansı, birçok anevrizma kurbanından çok daha yüksekti. Bunda Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi Sinir ve Damar Cerrahisi’nin başındaki doktor Alexander’ın katkısı büyük.

Hastane bünyesindeki Kapsamlı İnme Merkezi’nde anevrizmanın içine bir kateterle platin teller gönderilerek kan pıhtısının patlaması engelleniyor. Doktor Alexander’a göre bu güvenli bir yöntem: ”Kafatasını açıp beyni ameliyat etmeniz gerekmiyor. Tüm ameliyat, damarın içinde gerçekleştiriliyor. Bu şekilde daha fazla kan kaybı ve ameliyat sırasında kanama riski önleniyor. Hastanın iyileşme süreci de hızlandırılmış oluyor.”

Bacon’un iyileşme sürecinde doktorları, beyinde ödem toplanması ve kan damarlarını büzüştüren spasmlar gibi anevrizma patlaması sonrasında oluşabilecek etkileri ortadan kaldırmaya çalıştı.

Bir ay komada kalan Bacon’a, doktorları, bir daha yürüyemeyeceği, konuşamayacağı, göremeyeceği ya da yutkunamayacağı uyarısında bulundu.

Ancak Bacon, Skype aracılığıyla görüştüğümüz eşinin de yardımıyla bir yıllık terapiden sonra sahneye geri döndü.

Michael Alexander, ”Bacon, azmi, mücadeleci ruhu ve özverisi sayesinde çok iyi bir nekahat devresi geçirdi” diyor.

Bacon ise, ”Şunu iyi bilin ki komada kalmak bana yedi şey öğretti. Birincisi sakın komaya girmeyin. İkincisi, bir numarada ne dediğime bakın” şeklinde konuşuyor

Beyin Anevrizması Vakfı, çok şiddetli baş ağrılarının anevrizma patlamasına işaret edebileceği uyarısında bulunuyor. Beyin kanamasının belirtilerini iyi bilmek ve acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmak, kişinin hayatta kalma şansını büyük ölçüde arttırıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG