Erişilebilirlik

Beyaz Saray’dan Yahudi Yerleşimleriyle İlgili Çelişkili Açıklamalar


Beyaz Saray Perşembe akşamı, Yahudi yerleşim birimlerinin Filistin topraklarında genişlemesinin, İsrail ile Filistinliler arasında barış sürecine yardımcı olmayacağı yönünde bir açıklama yayınladı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer’dan ise, Trump yönetiminin yerleşim birimlerinin barışın önünde bir engel oluşturduğuna inanmadığını ve yönetimin Yahudi yerleşimleri ile ilgili henüz resmi bir duruş belirlemediği açıklaması geldi.

Basın sözcüsü ayrıca, Başkan Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bu ay içinde Washington’da yapacağı görüşmeyi heyecanla beklediğini söyledi.

Eski Başkan Obama yönetimi döneminde, Yahudi yerleşim birimleri, İsrail ve Amerika arasında sık sık anlaşmazlıkların yaşanmasına neden oluyordu. Donald Trump’ın açıklamaları ise, yerleşkeleri destekleyen İsraillileri, Beyaz Saray’da bir müttefikleri olduğunu konusunda heyecanlandırıyor. İsrailliler Batı Şeria’da daha fazla yerleşim birimi için çalışacaklarını saklamıyor.

Beyaz Saray’ın Yahudi yerleşim birimleri ile ilgili açıklaması, İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun açıklamasından birkaç saat sonra geldi. Netanyahu, 20 yıldan uzun bir süre sonra Batı Şeria’da kurulması planlanan ilk yeni yerleşim biriminin inşasına bir an önce başlayacaklarını söyledi.

Öte yandan İsrail polisi, Amona bölgesindeki yasal olmayan Yahudi yerleşim biriminin tahliyesine devam ediyor. Bölgedeki bir sinagoga sığınan yerleşimciler ile polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 2014’ye Amona yerleşimlerinin müstakil Filistin toprağına inşa edildiğine ve yıkılması gerektiğine hükmetmişti. Aşırı muhafazakar İsrailli yetkililer ise karara karşı çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG