Erişilebilirlik

Beyaz Saray’da Nasıl Stajyer Olunur?


Beyaz Saray’da Stajyerlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Brandon Gosselin, kariyerinin bu kadar başında Beyaz Saray’da çalışabileceğini hiç düşünmüyordu. Ama geçtiğimiz yaz aylarında kendisini Oval Ofis’te buldu.

Gosselin, stajyer olarak dünyanın en tanınan adreslerinden birinde çalışıp halka hizmet etme imkanı yakaladığını söylüyor.

Tennessee eyaletinin Henderson kentinde özel bir Hıristiyan okulu olan Freed-Hardeman Üniversitesi’nden bu yıl mezun olan Gosselin, yaz aylarını Başkanlık Haberleşme Dairesi’nde stajyerlik yaparak geçirdi.

Oklahomalı olan Brandon Gosselin, dünya tarihinin en önemli mekanlarından biri olan Beyaz Saray’da stajyerlik yapmanın, Beyaz Saray’ın koridorlarında yürümenin, kendisi için onur verici bir deneyim olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray Haberleşme Dairesi’nde çalışan elemanlar, Beyaz Saray’a gönderilen mektup ve elektronik postaları okuyor, sınıflandırıyor ve dosyalıyor. Başkan Trump ve First Lady’ye halktan gelen telefon mesajları da aynı işlemlere tabi tutuluyor. Elemanlar mektup ya da telefonlara yanıt veriyor, başkanlık açıklamalarının kopyalarını çıkarıyor ve federal hükümetten yardım isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor.

Beyaz Saray’ın internet sitesi, bunlara ek olarak stajyerlerin araştırmalar yaptıklarını, toplantılara katıldıklarını, notlar aldıklarını ve bazı etkinliklerde aktif rol aldıklarını yazıyor.

Gosselin, yaptığı bazı işlerin ”tipik sıkıcı stajyer işi” olduğunu itiraf etse de ülkesine hizmet etmenin kendine motivasyon sağladığını belirtiyor.

Genç üniversite mezunu, ”Dünyada bir fark yaratma şansınız var. Beyaz Saray’da stajyerlik yapmak, bu yolda atabileceğiniz adımlardan biri” diyor.

Beyaz Saray’da staj yapabilme şansı elde etmek için Amerika’nın dört bir yanından çok sayıda genç başvuruda bulunuyor. Ancak rekabet çok sıkı. Adayların kendileri hakkında bir yazı yazmaları, referans mektupları sunmaları ve bazı soruları yanıtlamaları gerekiyor.

Beyaz Saray’ın internet sitesi WhiteHouse.org’a göre adaylar, kamu hizmetine ve Trump Yönetimi’ne olan bağlılıklarını nasıl gösterdiklerine göre seçiliyor.

Örneğin adaylara yöneltilen sorulardan bazıları, “Başkan Donald Trump’ın yönetimini neden destekliyorsunuz?” ve “En sevdiğiniz başkan kimdir? Neden?” şeklinde. Adaylar ayrıca hobileri, kamu hizmeti deneyimleri ve karakter özellikleri hakkındaki soruları da yanıtlamakla yükümlü.

Beyaz Saray her yıl üç grup stajyer seçiyor. Bu gruplar, sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarına göre belirleniyor. Bu yıl tamamı Trump Yönetimi tarafından seçilen yaz dönemi stajyerleri, geçen ay Başkan’la çektirdikleri fotoğrafla kamuoyunun dikkatini üzerlerinde topladı.

Stajyerlerin en göze çarpan özelliği, çoğunun beyaz ve erkek olmasıydı. Seçilen 115 stajyerden yalnızca ikisinin azınlık gruplarından olduğu gözlerden kaçmadı. Bir diğer mesele de stajyerlerin yüzde 70’inin erkek olmasıydı. Beyaz Saray’da bu yaz 81 erkek, 34 kadın stajyer görev yaptı.

Beyaz Saray’da daha önceki yıllarda da stajyerlerin çoğu erkek ve beyazdı. Hatta kimi gruplar içinde çoğu stajyer, Amerika’nın en itibarlı Ivy League üniversitelerinde öğrenim görüyordu. Ancak haber medyası bu sefer Trump’ın stajyerleri arasında özellikle tartışmalı bir meseleyi gündeme getirdi. Amerikan nüfusuna ilişkin istatistikleri ve nüfusun çeşitliliğiyle ilgili diğer kanıtları ortaya koyan HuffPost bloğuna göre hükümetin geleceği olarak yetiştirilen gençler, tüm Amerika’yı temsil etmeli. Ancak Trump’ın stajyerleri, Amerika’nın demografik yapısını yansıtmıyor.

Beyaz Saray’dan bir sözcü, bu yıl kabul edilen stajyerler hakkında bir soruya, Beyaz Saray’ın kamu hizmeti aracılığıyla ülkesine yararlı olmayı amaçlayan tüm adayların stajyerlik başvurusunda bulunmasını desteklediklerini kaydetti.

Beyaz Saray’da deneyim kazanan Brandon Gosselin’in, gelecekte aynı yolu izlemek isteyen gençlere bir tavsiyesi var: “Kalabalığın arasından sıyrılmak için herkesten farklı olduğunuzu göstermelisiniz. Kuvvetli yanlarınızı ortaya koyacak deneyimlerinizi anlatmaya hazır olun. Lise ve üniversitede sizi başkalarından farklı kılan başarılarınızı öne çıkarabilirsiniz.”

Gosselin, başvuru formunda gramer ve yazım hatası yapmamaya ek özen gösterilmesi gerektiğini de belirtiyor.

Oklahomalı Gosselin, Freed-Hardeman Üniversitesi işletme bölümünden en yüksek dereceyle mezun olmuş.

Gosselin, “Hepimiz kariyer peşine takılıp hayatta daha önemli olan amaçlarımızı bazen unutuyoruz. Ancak hayatta bizden daha yüce bir amacımız olduğunu hatırlamak çok önemli. Kendimize değil, başka insanlara hizmet etmeliyiz” diyor.

Beyaz Saray’da 2018 ilkbaharında staj yapmak isteyenlerin en geç 8 Eylül 2017 tarihine kadar başvurularını göndermeleri gerekiyordu. Kabul alanlar, 10 Ocak-27 Nisan 2018 tarihleri arasında Beyaz Saray’da stajyer olarak işe başlayacak.

Beyaz Saray’da stajyerliğe kabul edilenler genellikle lisans ya da lisansüstü eğitim görüyor. Sadece lise diploması olan eski ordu mensuplarının da başvuruda bulunmalarına izin veriliyor. Stajyerlik için aranan şartların başında en az 18 yaşında ve Amerikan vatandaşı olmak geliyor.

Beyaz Saray’ın internet sitesine göre ayrıca tüm adayların Beyaz Saray’ın ideallerine ve misyonuna sadık olmaları şartı da aranıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG