Erişilebilirlik

Beyaz Saray'da İlk 'Arap Baharı' Lideri


Beyaz Saray'da İlk 'Arap Baharı' Lideri
Beyaz Saray'da İlk 'Arap Baharı' Lideri

Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama'yla görüşen ilk Arap Baharı lideri Tunus Başbakanı Beji Caid Essebsi oldu. İki lider görüşmelerinde Tunus'ta demokratikleşme ve ekonomik kalkınma konularını ele aldı.

Tunus, Arap Baharı'nın başladığı ülke... Diktatör Zin el Abidin bin Ali'nin devrilmesinden sonra demokrasi hareketi başarılı bir şekilde Mısır ve Libya'ya yayılmış; Yemen, Bahreyn ve Suriye'de de gösterilerin başlamasına neden olmuştu.

Eski rejim sırasında önemli bir konumda olan Başbakan Essebsi, bin Ali'nin devrilmesinden bu yana ülkeyi idare ediyor.

Başkan Obama, geçen ay New York'ta Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin liderleriyle görüşmüşt, ancak ilk kez Arap Baharı liderlerinden birini Beyaz Saray'da konuk ediyor.

Obama, "Bireylerin bazı vazgeçilemez hakları olduğuna, bu hakların sorumlu, demokratik, seçimle işbaşına gelmiş ve azınlıkların haklarını koruyan bir hükümet tarafından tanınması gerektiğine inananlar olarak Tunus hepimiz için bir esin kaynağı olmuştur," dedi.

Başbakan Essebsi de Tunus'daki değişimi memnunlukla karşılayan ilk liderden birinin Obama oldığuğunu söyleyerek ülkesindeki gelişmelerin tüm bölge için önem taşıdığını anlattı.

Tunus'ta iki hafta sonra seçim yapılacak. Arap Baharı ülkelerinde yapılacak ilk genel seçimde yeni Tunus parlamentosu için 100 parti yarışıyor. Meclis Tunus'un yeni Anayasasını hazırlayacak. Kamuoyu yoklamalarına göre seçimlerde İslamcıların avantaj elde etmesi bekleniyor.

Başkan Barack Obama, Amerika'nın demokratik reformların gerçekleşmesi için Tunus'la Mısır'a odaklanacağını açıkladı. Bu bağlamda Obama uluslararası toplumla birlikte Tunus'ta uygulanacak ekonomik istikrar programı üzerinde çalıştıklarını ve dış borcun silinmesi için girişmde bulunacaklarını kaydetti. Amerika Tunus'a şu ana kadar 39 milyon dolar yardım yaptı ve Obama yardımın genişletilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.



XS
SM
MD
LG