Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'Trump Siber Saldırıdan Yarar Sağladı'


Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest

Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i geçen ayki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını etkilemek amacıyla bizzat siber saldırı talimatı vermekle suçladı. Seçimleri kazanan Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ise, Beyaz Saray’ın açıklamasını Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’a karşı kazandığı seçimi baltalama amacı taşıdığını savundu.

Obama yönetimi, Putin’e yönelik suçlamasına bir kanıt getirmedi. Moskova da suçlamayı “gülünç saçmalık” diye niteledi.

Başkan Barack Obama’nın dış politika danışmanı Ben Rhodes, MSNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu denli önemli bir siber saldırı, devletin en üst katmanlarına işaret ediyor. Rusya’nın faaliyetleri ve (Devlet Başkanı) Putin’in devleti kontrol biçimi hakkında bildiğimiz her şey, buna işaret ediyor” diye konuştu.

Earnest: ‘Trump biliyordu’

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de, Amerikan istihbarat dairelerinin ekim ayında yaptığı değerlendirmedeki “bu faaliyetleri ancak Rusya’nın ‘kıdemli-en üst düzey’ yetkilileri onaylayabilir” ifadesine gönderme yaptı. ((https://www.dni.gov/index.php/newsroom/press-releases/215-press-releases-2016/1423-joint-dhs-odni-election-security-statement )) Earnest, bu değerlendirmedeki ‘kıdemli-en üst düzey’ ifadesinin ince bir ayrıntı olduğuna dikkati çekerek, bu ifadeyle kime işaret edildiğinin “son derece belli” olduğunu söyledi.

Earnest ayrıca Donald Trump’ın Rusya’nın siber saldırılarından en çok yarar sağlayan kişi olduğunu ima etti, “Yeni seçilen başkan, yalnızca Rusya’yı yalancı çıkarmadı, aynı zamanda, Rusya’ya rakibi Hillary Clinton’a siber saldırı düzenleme çağrısında bulundu. Donald Trump pekala bu siber saldırının kime yarar sağladığının farkındaydı” dedi.

Donald Trump
Donald Trump

Trump’ın ilk tepkisi yine Twitter’dan geldi

Yeni seçilen Başkan Donald Trump, Beyaz Saray’ın açıklamasına yönelik ilk tepkisini son dönemde oldukça sık kullandığı ve tartışma yaratan platform üzerinden, Twitter’dan yaptı ve “Eğer Rusya ya da bir başka güç bilgisayar korsanlığı yapıyorsa, Beyaz Saray harekete geçmek için neden bu kadar bekledi? Neden Hillary kaybettikten sonra şikayete başladılar?” diye yazdı.

Josh Earnest, açıklamalarını Trump’ın seçimini gayrimeşru hale getirmeye çalıştığı yolundaki suçlamayı reddetti, Başkan Obama’nın geçiş sürecinin sorunsuz ve etkili olacağı yolunda verdiği sözü hatırlattı. Earnest ayrıca Trump’a, siber saldırı iddialarını ayrıntılı, şeffaf ve siyasetten uzak biçimde yürütme çağrısında bulundu.

Trump’ın yardımcılarından Kellyanne Conway, Beyaz Saray sözcüsünün böyle bir suçlamada bulunmasının “büyük bir sorumsuzluk” olduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsünün açıklamasını izleyen saatlerde Donald Trump dün gece Pennsylvania’nın Hershey kentinde yaptığı açıklamada Josh Earnest’ı “budala herif” diye tanımladı, “Belki de emirlerini başka birinden alıyordur” imasıyla Obama’yı suçladı.

Earnest dünkü Beyaz Saray brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Her şey kayda alındı. Cumhuriyetçi aday (Trump) Rusya’yı rakibini hacklemeye teşvik etti, çünkü bunun kampanyasına yardım edeceğine inanıyordu” diye konuşmuştu.

Donald Trump, temmuz ayında yaptığı basın toplantısında Rus hackerlara Hillary Clinton’un özel elektronik posta sunucusuna sızıp mesajlarını okumaları çağrısında bulunmuştu. Trump açıklamasından bir gün sonra bunun yalnızca “alaycı bir ifade” olduğunu savunmuştu.

Earnest’a göre Trump’ın Clinton’un e-postalarını hackleme çağrısının, “(Trump’ın) elindeki gerçekler ve bilgiler doğrultusunda Rusya’nın olaya müdahil olduğunun farkında olduğunun bir göstergesi” olduğunu savundu.

Beyaz Saray, Hillary Clinton’un seçimleri Rusya’nın siber saldırı müdahalesiyle kaybettiği yolunda doğrudan bir iddiada bulunmasa da, Amerikan istihbarat servisleri, geçen yaz Demokrat Parti’nin elektronik postalarına ve Clinton’un kampanya müdürü John Podesta’nın bilgisayarına girilmesinin, Trump’ın seçimi kazanmasına yardım ettiği sonucuna varmış bulunuyor.

Podesta’nın elektronik postaları geçen ay WikiLeaks tarafından yayınlanmış, ancak bu mesajların kim tarafından sağlandığı belirtilmemişti. Podesta’nın elektronik yazışmalarında, Demokrat Parti içindeki iç mücadeleler açığa çıkmıştı. Kampanya sırasında Cumhuriyetçi Parti’nin elektronik postalarına da sızıldığı iddiaları yer alsa da, Trump ya da partisinin yürüttüğü kampanya hakkında hiçbir bilgi kamuoyuna açıklanmadı.

Trump Amerikan istihbarat bulgularını “gülünç” diye nitelemiş, bu siber saldırının “Çin, Rusya ya da herhangi biri tarafından yapılabileceğini” iddia etmişti.

Trump kabinesini belirlemeye devam ediyor.

Bu arada yeni kabine üyelerini belirlemeye devam eden Donald Trump, son olarak içişleri bakanlığına resmen Montana milletvekili Ryan Zinke’yi aday gösterdi.

Kendisi de eski bir Deniz Kuvvetleri komandosu olan Zinke, Donald Trump’ın kabinesindeki dördüncü eski asker oldu.

Amerika’da İçişleri Bakanlığı yalnızca aralarında ulusal parkların da bulunduğu federal arazilerin yüzde 20’sinden sorumlu. Bakanlığın 70 bin personeli bulunuyor.

Trump ayrıca İsrail’e büyükelçi olarak da David Friedman’ı atadı. Yeni Başkan, Amerika’nın Telaviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma sözü vermişti.

Milyarder emlakçı Donald Trump, 15 Aralık’a kadar tüm işleriyle bağlantılarını keseceği sözü vermiş ancak bu kararını başkanlık görevini devralacağı 20 Ocak tarihi öncesine ertelemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG