Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Rusya’nın henüz aktif olmayan yeni uydusavar kabiliyeti Dış Uzay Antlaşması’nın ihlali”


Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby kısa vadede doğrudan bir tehdidin olmadığını ve yeni istihbaratın işaret ettiği Rusya’nın uydusavar kabiliyetinin henüz aktif bir sistem olmadığını vurguladı.  
Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby kısa vadede doğrudan bir tehdidin olmadığını ve yeni istihbaratın işaret ettiği Rusya’nın uydusavar kabiliyetinin henüz aktif bir sistem olmadığını vurguladı.  

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ABD’de gündemi değiştiren ulusal güvenlik tehdidinin Rusya’nın uydusavar kabiliyetiyle ilgili olduğunu doğruladı; sistemin henüz aktif olmadığını belirtti. Rusya’nın yeni kabiliyetinin nükleer olup olmadığı konusunda ayrıntı vermeyen Kirby sistemin “Dış Uzay Antlaşması’nın ihlali” olacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Turner Çarşamba günü paylaştığı açıklamada, ABD’nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtmiş; Biden yönetiminden bu konudaki istihbarat üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını talep etmişti.

Perşembe günü Beyaz Saray’daki basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, istihbarat camiasının sözkonusu yeni istihbarat üzerindeki gizliliğin kalkması konusunda ciddi kaygıları olduğunu belirtti. Kirby, “Kamuoyunu, Kongre’yi ve ABD’nin müttefiklerini bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby kısa vadede doğrudan bir tehdidin olmadığını ve yeni istihbaratın işaret ettiği Rusya’nın uydusavar kabiliyetinin henüz aktif bir sistem olmadığını vurguladı.

John Kirby, “Yeryüzünde insanlara saldırmak veya fiziksel yıkıma yol açmak için kullanılabilecek bir silahtan söz etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Biden’dan Kongre’nin bilgilendirilmesi ve Rusya ile diplomatik temas talimatı

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre liderleriyle ilave bilgilendirme toplantısı yapılması ve Rusya’yla doğrudan diplomatik temas dahil bir dizi adımların atılması talimatını verdiği belirtiliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bugün Kongre’nin her iki kanadının istihbarat komisyonlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıyor.

Ellerindeki bilgiyi hala analiz ettiklerini ve bu olası tehdidi çok ciddiye aldıklarını belirten Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin stratejik caydırıcı kabiliyetleriyle ilgili ise ayrıntı paylaşmadı.

Rusya’nın kabiliyeti nükleer kapasiteli mi?

Sözkonusu istihbaratla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklar Associated Press haber ajansına yaptıkları açıklamada, Rusya’nın geliştirme aşamasında olduğu sistemin ABD’nin uydularına yönelik önemli bir risk teşkil edebileceğini söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Rusya’nın uydusavar kabiliyetinin nükleer kapasiteye sahip olduğu yönündeki haberleri doğrudan ne yalanladı ne de doğruladı.

Ancak Kirby, Rusya’nın gelişim aşamasındaki yeni silah kabiliyetinin Rusya dahil 130 ülkenin imzaladığı 1967 tarihli Dış Uzay Antlaşması’nın ihlali olduğunu söyledi.

Dış Uzay Antlaşması, anlaşmaya taraf olan devletlerin yörüngeye veya Ay üzerinde nükleer silah taşıyan obje ya da kitle imha silahları yerleştirmesini yasaklıyor.

ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerini de Rusya’nın kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat konusunda bilgilendirdiği belirtiliyor.

Kremlin yalanladı

Kremlinse istihbarat raporlarının içeriğiyle ilgili Beyaz Saray tarafından ayrıntılar açıklanana kadar yorum yapmayacağını belirtti; ABD’de Rusya’nın uydusavar kabiliyetine ilişkin gündeme gelen haberlerin “uydurma” olduğunu ileri sürdü.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Washington’ın uyarısının, “ABD Kongresi’ni Ukrayna için daha fazla bütçeyi onaylatmaya yönelik bir girişim” olduğunu iddia etti.

Çin ve Rusya’nın uydu kabiliyetleri endişeye yol açıyor

Uydular cep telefonu verilerinden askeri iletişime kadar pek çok alanda bilgi iletiminde önemli rol oynuyor.

Uzayda kapsamı ve içeriği hızla evrilen tehditler, ABD’nin 2019 yılında Uzay Gücü’nü kurmasının en önemli sebeplerinden biriydi.

Çin ve Rusya, ABD’nin GPS ve füze denemelerini hızlı bir şekilde tespit etme kabiliyeti dahil, uydu bazlı kritik iletişim sistemlerine müdahale edebilen yeni kabiliyetler geliştirmiş durumda.

ABD son yıllarda, hem Çin hem de Rusya’nın uydulara müdahale etmek, görüntü akışını kesmek, uyduları programlanmış yörüngelerinden çıkarmak ve hatta vurarak etkisiz hale getirmek amacıyla yeni yöntemler aradığını değerlendiriyor.

Uzay Gücü’nün önemli görevlerinden biri de bu tehditlerin tespit edilmesi ve tehditlere karşı savunma geliştirilmesi için çalışacak beceriye sahip asker yetiştirmek.

ABD Savunma Bakanlığı, 2020 Uzay Savunması Stratejisi’nde Çin ve Rusya’nın, çatışmayı uzaya genişletme çağrısı yapan askeri doktrinleri sebebiyle uzayda en büyük stratejik tehdidi teşkil ettiklerini belirtmişti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG