Erişilebilirlik

Beyaz Saray Önünde İstanbul Saldırısı Protestosu


Beyaz Saray Önünde İstanbul Saldırısı Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

İstanbul’da 48 kişinin yaşamına mal olan terör saldırıları tüm dünyanın tepkisine neden oldu.

Amerika’da yaşayan Türkler de uzakta da olsalar aynı acıyı yaşadı. Washington’da bir grup öğrenci tepkilerini Beyaz Saray önünde gösterdi. Öğrenciler açtıkları büyük Türk bayrağıyla teröre son verilmesi çağrısında bulundu.

Kiminin ailesi, kiminin arkadaşı terör saldırısının düzenlendiği İstanbul’daydı. Patlayan bombalar onların yüreklerinde de derin yaralar açtı. Ve yaşananlara sessiz kalmamak için ellerinde Türk bayraklarıyla Beyaz Saray’a yürüdüler.

Başkent Washington’da öğrenim gören Türk öğrenciler, İstanbul’daki terör saldırısına kayıtsız kalmadı. Beyaz Saray’ın önünde toplanan öğrenciler, terörü protesto etti.

Teröre duyulan tepkiyi, öğrenciler değil öğretim görevlileri dile getirdi:

Dr. Hasan Karaburk: “Genel anlamda ülkemizin 30-40 yıldan beri ciddi fiyat ödediği terörizmi kınamak için buradayız. Özel anlamda da bu Cumartesi günü güzel ülkemiz İstanbul’umuzda 44 masum canı kaybettik. Onun hemen ertesi gününde Kahire’de bir katedral bombalandı. Ortadoğu’da nereye baksak bu terörizmden çok canlar yandığı için biz akademik camia olarak da sessiz kalamazdık. Çünkü ülkemizin her bölgesinde her kasabasında nereye giderseniz gidin bir mezarlıkta bir şehitlik var. Biz bunlardan bıktık bunun artık bir an önce bu masum insanların ölmelerine son verilsin istiyoruz. Ve de diyoruz ki artık terörizmin ne rengi kaldı, ne dini kaldı, ne dili kaldı, ne sınırları kaldı. Her tarafta bizi rahatsız etmeye başladı. Artık sosyal örgütler, NGO’lar, akademik dünya olarak sessiz kalmamız mümkün değil. İşte biz bugün bunun için buradayız. Terörü genel manada lanetliyoruz. Terörün hiçbir şekliyle insanlık dünyasında yeri olmamalı diyoruz.”

Küresel Politika Merkezi Direktörü Paolo Von Schirach: “Bugün çok üzücü bir gün. Terör tüm dünyayı sarmış durumda ve birçok ülke bundan etkileniyor ve Türkiye bir kez daha şiddetin hedefi oldu. Ama birlik ve dayanışma içinde olmalıyız, bilinmeli ki Türkiye’nin terör kurbanları ve onların ailelerinin yanındayız.”

“Teröre Hayır” diyen öğrencilerin kaygıları ise ortak. Hem ülkeleri hem de yakınları için endişeleniyorlar.

Öğrenci: Ülkemizde yaşanan terör saldırıları dolayısıyla çok üzgünüz. Burada Washington’da eğitim görüyoruz. Tepkimizi göstermek istedik, buraya geldik arkadaşlarla birlikte. Çok üzücü bir olay biz de üzüntümüzü elimizden geldiğince bu şekilde göstermek istiyoruz.’’

Öğrenci: “Ben terörü yapana da yaptırana da lanet olsun diyorum başka da bir şey demek istemiyorum. Ben buradayken ailem ve arkadaşlarım için korkmak istemiyorum.”

Öğrenci: “Terörün her türlüsüne lanet ediyorum. Ben burada arkadaşlarımı her terör saldırısında arayıp nasılsın diye sormak istemiyorum. Bunu yapanlar artık dursun lütfen.”

Öğrenci: “Ben de her saldırıdan sonra ailemi arkadaşlarımı tedirginlikle aramak istemiyorum. Kendi canım onların canı için endişelenmek istemiyorum.”

Öğrenci: “Arkadaşlarım kuzenlerim hepsi oradaydı ‘Bir adım daha atsaydık belki de orada olacaktık’ dediler ve bu hiç hoş bir şey değil. Ben artık buna katlanmak istemiyorum umarım bir an önce biter.”

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG