Erişilebilirlik

Beyaz Saray Önünde Darbe Karşıtı Gösteri


Beyaz Saray Önünde Darbe Karşıtı Gösteri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Beyaz Saray önünde ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan yüzlerce kişi Türkiye’deki darbe girişimini protesto etti.

“Demokrasiye destek” mesajları veren protestocular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın lehine sloganlar atarken, Pennsylvania’da ikamet eden Fethullah Gülen’e ise sert tepki gösterdi.

İstiklal Marşı’nın da okunduğu protestoya, Washington’da yaşayan Türklerin yanısıra özellikle bazı Müslüman ülkelerin vatandaşları ve Müslüman kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Amerika Diyanet Merkezi Başkanı Yaşar Çolak, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Amerika'da yaşayan Türk toplumunun temsilcileri olarak “milli iradeye ve demokrasiye” karşı yapılan darbe girişimini şiddetle kınamak için, “demokrasinin beşiği” Amerika'nın sembollerinden Beyaz Saray'ın önünde biraraya geldiklerini söyledi.

Çolak, “milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan Türk halkının yanında olduklarını” ifade ederek, "10 bin kilometre ötede de olsak onlarla birlikteyiz. Daha büyük gösteriler yapacağız. Ülkemizin demokrasisini savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ABD'deki en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad da,”Hükümeti ele geçirmeye yönelik her türlü girişimin Türk halkının iradesine bir saldırı olduğunu” belirtti.

Hükümetin demokratik yolla seçildiğini ve halkın iradesine 'kurşunla' müdahale edilemeyeceğini kaydeden Awad, darbe girişimini şiddetle kınadıklarını ve Türk halkının yanında olduklarını vurguladı.

Protestoya katılan Göktürk Özel adlı bir Türk-Amerikalı da, "Buraya gelmemizdeki sebep tarafımızı belli etmek. Vatan hainlerini inşallah Allahu teala bertaraf eder. Hiçbir şekilde (darbe girişimlerini) desteklemiyoruz. Demokrasinin yanındayız. Bütün isteğimiz bir an önce darbe girişiminin son bulması" dedi.

Büşra Aydın Eren adlı bir başka protestocu da, darbe girişimini “Fethullah Gülen ve destekçilerinin yeni bir başarısızlığı” olarak niteledi. Eren, “Bu muhtemelen son başarısızlıklarından biri olacak çünkü Türkiye'yi istikrarsızlaştırma girişimlerinden dolayı ağır şekilde cezalandırılacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.

Seçilmiş hükümet yetkililerinin askeri yollarla devrilemeyeceğinin anlaşılması gerektiğini kaydeden Eren, "Türkiye'de demokrasi var ve halkımız önlerine iç ve dış terör grupları ve destekçileri üzerinden ne tür zorluklar konursa konsun bunların üstesinden her zaman gelecektir. Ülkemizle dayanışma ve birlik sergilemek için bugün buradayız" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG