Erişilebilirlik

Beyaz Saray'ın Önünde Darbe Protestosu


Beyaz Saray Önünde Darbe Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:57 0:00

Türkiye’deki darbe girişimi Beyaz Saray önünde protesto edildi. Protestoya, başkent Washington ve çevre eyaletlerden yüzlerce kişi katıldı.

Türkler’in yanısıra özellikle Müslüman ülkelere mensup kişiler ve Müslüman temsilcilerin de aralarında bulunduğu kalabalık, darbe girişimini güçlü şekilde kınarken, demokrasiye destek ve birlik-beraberlik mesajları verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yoğun sevgi gösterisinde bulunan protestocular, Fethullah Gülen aleyhinde ise sert sloganlar attılar.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin düzenlediği protestoda, AK Parti İzmir milletvekili İbrahim Turhan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Amerika Diyanet Merkezi Başkanı Yaşar Çolak, ABD’deki bazı Müslüman kuruluşların liderleri ve farklı milletlerin temsilcileri de konuşmalar yaptı.

Konuşmaların ardından darbe girişiminde hayatlarını kaybedenler için toplu dua edildi.

“Bu bir terör saldırısı”

Amerika’nın Sesi muhabirinin sorularını yanıtlayan AK Parti milletvekili İbrahim Turhan, Türkiye’deki darbe girişiminin aslında bir ‘terör saldırısı’ olduğunu söyledi.

“Buna darbe demek bence bu eyleme iltifat etmek olur” diyen Turhan, eylemi gerçekleştirenlerin emir-komuta zinciri içerisinde hareket eden, Türk ordusunun ağırlığını temsil eden güçler olmadığını ifade etti.

Turhan, “Kuşkusuz darbeler de demokrasiye yönelik son derece kınanması gereken, lanetlenmesi gereken hareketlerdir ama benim kanaatim bu darbe bile değil, çok basit, ordunun içerisine sızmış terörist bir organizasyonun millet iradesine yönelik terörist bir saldırısıdır. Ve bu saldırıyı gerçekleştiren örgüt DAEŞ'ten, PKK'dan hiçbir farkı olmayan bir terör örgütüdür” diye konuştu.

'Gerçeklerin anlaşılmamış olması beni üzdü'

Gerek ABD’de gerekse de başka birtakım ülkelerde bu konunun doğru anlaşılmadığını savunan Turhan, şöyle devam etti:

“Bu terör örgütüne, bunların gerçekleştirdiği bu alçakça saldırıya yönelik gerçeklerin anlaşılmamış olması beni gerçekten çok büyük hayalkırıklığına uğrattı. Serbest seçimlerle seçilmiş kendi parlamentosuna 10'dan fazla bomba atan, uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla kendi halkının üzerine ateş açan, milletin parasıyla alınmış, kendilerine emanet edilmiş silahları milleti katletmek için kullanan bu çete gerçekten bütün dünya tarafından lanetlenmeli ve bu örgütün tüm dünyada bir terör örgütü olarak tescil edilmesi gerekir.”

'İnanıyorum ki ABD kendisinden bekleneni yapacak'

Turhan, Türkiye’nin ABD’den Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin beklentilerine dair bir soru üzerine de, stratejik model ilişkilere sahip, dünyada çok geniş bir alanda birlikte çalışan, aynı değerlere inanan iki ülkenin bu konuda da birlikte hareket edeceklerine yönelik inancının tam olduğunu belirtti.

Fethullah Gülen’in darbe girişimiyle ilişkili olduğunu gösteren çok açık bulgular bulunduğunu savunan Turhan, “Gerek Türkiye'deki istihbarat birimlerinin elindeki bilgiler gerekse bu alçak saldırıda milletin ele geçirdiği tankların içerisinden çıkan, silahlı kuvvetlerle hiç alakası olmayan, daha önce bu paralel ihanet çetesiyle irtibatı dolayısıyla görevlerinden alınmış polis şeflerinin varlığı zaten bu irtibatı çok açık şekilde ortaya koyuyor. Dolayısıyla ben inanıyorum ki adli merciler ellerindeki bulguları paylaştıktan sonra ABD yönetimi de kendisinden bekleneni, kendisine yakışanı yapacaktır” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG