Erişilebilirlik

Beyaz Saray Kongre Üyelerine Seyahat Sınırlaması Getirdi


Başkan Donald Trump yönetimi, Kongre üyelerinin devlete ait ya da devletin işlettiği uçaklarla hükümetin kısmen kapalı olduğu dönemde Beyaz Saray’ın onayı olmadan seyahat etmesine sınırlama getirdi.

Karar, Beyaz Saray İdare ve Bütçe Ofisi tarafından yayınlanan bildiride açıklandı.

Beyaz Saray dün de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin beraberindeki heyetle birlikte askeri uçakla Afganistan’a seyahatine izin vermemiş, tercih ederse ticari seferle gidebileceğini belirtmişti. Beyaz Saray bu kararı Pelosi’ye gönderdiği mektupta duyurmuştu.

Pelosi bu gelişmenin ardından Afganistan’daki Amerikan askerlerini ziyaret için ticari seferle bu ülkeye gitme planlarını iptal etti. Pelosi, Başkan Donald Trump’ı, savaş bölgesi olan bir ülkeye seyahat planını önceden ‘sızdırarak’ güvenlik riski yaratmakla suçladı.

Pelosi de bunun öncesinde Trump’a mektup göndererek 29 Ocak’ta Kongre’de yapması öngörülen Birliğin Durumu konuşmasını ertelemesi ya da yazılı olarak sunması teklifinde bulunmuştu. Pelosi buna gerekçe olarak da hükümetin hala kapalı olması nedeniyle Birliğin Durumu etkinliğinin güvenliğinin tam olarak sağlanamayacağı endişesini göstermişti. Cumhuriyetçiler Pelosi’yi siyasi davranmakla eleştirmişti.

Pelosi’nin sözcüsü Drew Hammill bu sabah yaptığı açıklamada, Pelosi ve heyetinin ticari seferle Afganistan’a gitmeye hazır olduğunu ancak Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısı üzerine iptal ettiklerini açıkladı. Hammill, Bakanlığın ziyaretin önceden aleni hale gelmesinin heyet ve askerlerin güvenliğine yönelik riskleri önemli ölçüde arttırdığı uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Beyaz Saray ise güvenlik riski oluşturabilecek bir unsur sızdırmadığını savundu.

Hammill, Pelosi’nin Afganistan ve Brüksel’e seyahat ederek, hem askerlere hizmetlerinden dolayı teşekkür etmeyi hem de ulusal güvenlik ve istihbarat konularında brifingler almayı planladığını söyledi. Hammill, Trump’ın da hükümetin kapalı olduğu zamanda Irak’a gittiğine, ayrıca Cumhuriyetçi bir Kongre heyetinin de ziyaret düzenlediğine dikkati çekti.

Trump’ın Irak’ı ziyareti de güvenlik nedenleriyle önceden duyurulmamıştı.

Amerika’da protokol sıralamasında Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra gelen Temsilciler Meclisi Başkanı’na ve üst düzey Kongre üyelerine savaş bölgelerine seyahatlerinde askeri uçak tahsisinin yasaklanması çok ender görülen bir durum.

Trump ve Pelosi arasındaki restleşme her iki partiden de tepki alıyor. Demokrat Kongre üyesi Adam Schiff, Trump’ı (Pelosi’nin) gizli seyahat planlarını ifşa etmekle suçladı, “Bence Başkan’ın bir savaş bölgesine (Afganistan) seyahatini ifşa etme kararı, tam bir sorumsuzluk örneği” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Olgun olmayan bir yanıt, aynı türden başka bir yanıtı gerektirmez” dedi. Graham, Pelosi’nin Birliğin Durumu konusundaki hareketini “çok sorumsuzca ve açıkça siyasi” olarat niteledi ancak Trump’ın yanıtının da “uygunsuz” olduğunu kaydetti.

İki taraf arasında ABD-Meksika sınırına duvar projesi konusundaki anlaşmazlık ve bunun sonucunda Kongre’den harcama tasarısının geçirilememesi yüzünden 22 Aralık’ta bazı bakanlıklar ve federal daireler bütçenin kesilmesi nedeniyle kepenk indirmek zorunda kalmıştı. Sorunu çözmeye yönelik müzakerelerde hala ciddi bir ilerleme işareti görülmezken, iki taraf da geri adım atma yönünde sinyal vermiyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence ve üst düzey danışman Jared Kushner dün Kongre’de Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’la biraraya geldi.

Beyaz Saray, başkanlık heyetinin gelecek hafta Dünya Ekonomik Forumu için Davos’a yapmayı planladığı seyahati de hükümetin kısmen kapalı olmasını gerekçe göstererek iptal etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG