Erişilebilirlik

Beyaz Saray: ‘IŞİD’e Karşı Savaşta Yeni Aşamaya Geçiyoruz’


Beyaz Saray, Suriye’deki Amerikan askerlerinin evlerine dönme sürecinin başladığını ve IŞİD’e karşı kampanyada yeni aşamaya geçilmekte olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders yaptığı yazılı açıklamada, “5 yıl önce IŞİD Ortadoğu’da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü" dedi ve Amerika'nın şimdi IŞİD'i fiziksel ve coğrafi olarak yenilgiye uğrattığını belirtti.

Sanders açıklamasında şunları kaydetti:

“Suriye’de IŞİD’e karşı bu zaferler, Küresel Koalisyon ya da kampanyasının sona erdiği anlamına gelmiyor. Kampanyanın bir sonraki aşamasına geçerken ABD askerlerini evlerine döndürmeye başladık. ABD ve müttefikleri, gerekli olduğunda Amerikan çıkarlarını savunmak için her düzeyde yeniden angaje olmaya hazır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak, fon, destek elde etmesini ve sınırlarımıza herhangi bir yolla sızmalarını engellemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Amerikan haber ajansı AP’nin bildirdiğine göre, Trump yönetimi Suriye’deki yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin tamamını geri çekecek. Ajansın, ismini açıklamayan Amerikalı bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, çekilmeye yönelik planlamalar başladı ve askerler mümkün olduğu kadar erken biçimde çekilmeye başlayacak.

Reuters’ın haberine göre de, Suriye’deki tüm ABD Dışişleri Bakanlığı personeli 24 saat içerisinde bu ülkeden tahliye edilecek. Ajansa konuşan Amerikalı bir yetkili, IŞİD’e karşı son operasyonun nihai aşamaları da tamamlanınca Amerika’nın Suriye’deki askeri güçlerini çekmeyi planladığını söyledi. Yetkili, çekilme sürecinin 60 ila 100 gün sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Reuters haberinde, Trump yönetiminin Suriye’den asker çekme kararının Başkan Donald Trump’la Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin ertesine denk geldiğine dikkat çekti. Habere göre, Amerikalı yetkili, “(Görüşmeyi) Takip eden her şey, bu görüşmede varılan anlaşmanın hayata geçirilmesiydi” dedi.

Başkan Trump seçim kampanyasından bu yana Ortadoğu’dan askerlerini çekmek istediğini belirtiyordu. Ancak yetkililer son haftalarda yaptıkları açıklamalarda, cepler halinde IŞİD militanlarının hala bölgede varlık gösterdiğini ifade ediyordu. Amerikan yönetiminin duruşu, aşırıcı militanlar ortadan kaldırılana kadar Amerikan güçlerinin kalmaya devam edeceği şeklindeydi. Pentagon ve diğer yetkililer de, Amerikan askerlerinin Suriye’deki varlığının bir nedeninin de, bu ülkede İran destekli militanların önünü kesmek olduğuna ve misyonun bu anlamda genişlediğine işaret ediyordu.

Trump bu sabah Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğrattık. Bu benim Trump’ın başkanlığında orada olmamızın tek sebebiydi” diye yazmıştı.

Trump’ın bu mesajından önce de, Amerikan basınında Trump yönetiminin Suriye’den askerlerini çekmeye hazırlandığı yönünde haberler çıkmıştı. Konuyla ilgili ilk haberi Wall Street Journal gazetesi vermişti.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı Kongre’de de yankı buldu. Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, kararı eleştirerek, hızlı ve tam bir çekilmenin IŞİD’e karşı savaşın ötesinde “geniş kapsamlı etkilere yol açacak büyük bir hata olacağı” yorumunda bulundu.

Pentagon sözcüsü Albay Rob Manning de, “Şu aşamada bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

ABD Suriye’de IŞİD’e karşı hava operasyonlarını 2014’te başlatmıştı. Daha sonra Washington, militanlara karşı savaşta sahadaki yerel güçlerle işbirliği yapmaya başlamıştı. Pentagon geçenlerde yaptığı açıklamada, IŞİD’in ilk başta elinde bulundurduğu toprakların şu anda sadece yüzde 1’ini kontrol edebildiğini belirtmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG