Erişilebilirlik

Beyaz Saray İncirlik Konusunda Ketum


Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, IŞİD’le mücadele koalisyonunun farklı amaçlarla kullanmak için Avrupa ve Ortadoğu’daki farklı üslere erişimi olduğunu söyledi, ancak bu üslerden birinin İncirlik olup olmadığını doğrulamadı. Earnest, İncirlik’le ilgili konuşmamasının nedeninin “belli operasyonel güvenlik kaygıları” olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında önceki gün yapılan telefon konuşmasında İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanılıp kullanılmaması konusunun geçip geçmediği sorulan Earnest, görüşmenin Beyaz Saray açıklamasında da geçtiği gibi “IŞİD’le mücadele koalisyonu çerçevesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılması” konusunun ele alındığını söyledi.

'Operasyonel güvenlik kaygılarımız var'

Earnest, “Belli operasyonel güvenlik kaygıları nedeniyle İncirlik konusunda konuşamam. Şimdiye kadar kabul ettiğimiz durum, koalisyonun farklı görevler için Avrupa ve Ortadoğu’daki farklı üslere erişimi olduğudur. Bunlar arasında istihbarat ve keşif faaliyetleri, arama kurtarma, yakıt ikmali ve hava saldırıları düzenleme gibi görevler yer alıyor” diye konuştu.

Josh Earnest ayrıca, Obama ve Erdoğan’ın IŞİD tehdidine karşı işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştığını da belirtti.

Bazı Türk ve Amerikan gazeteleri, Obama ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde İncirlik’in IŞİD’e karşı kullanımının nihai olarak kararlaştırıldığını bildirmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG