Erişilebilirlik

Beyaz Saray’ın Yeni Genel Sekreteri Göreve Başladı


Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray Genel Sekreterliği’ne getirdiği emekli deniz piyade generali John Kelly yemin ederek görevine resmen başladı. İç Güvenlik Bakanı Kelly’nin ana görevinin, Trump’ın 6’ıncı ayına giren başkanlığına “çeki-düzen vermek” olacağı yorumları yapılıyor. Kelly’nin yerine kimin İç Güvenlik Bakanı olacağıysa henüz açıklık kazanmadı.

Trump yemin töreninde yaptığı açıklamada Kelly için “Tam anlamıyla harika bir iş çıkaracak” derken, bir yandan da ülkenin ekonomik performansını övdü.

Başkan Trump, “Borsalar hiç olmadığı kadar yüksek seviyede, işsizlik oranı 17 yılın en düşük seviyesine düştü, şirketler olağanüstü iyi durumda, anketlere göre iş dünyası en mutlu dönemini yaşıyor. Çok iyi gidiyoruz, muazzam bir tabana, desteğe sahibiz. Ülke iyimser bir vaziyette ve bence General Kelly de buna daha da katkıda bulunacak” diye konuştu.

Trump, bir önceki Beyaz Saray Genel Sekreteri olan gelenekçi Cumhuriyetçi kanattan Reince Priebus’un görevine geçen Cuma günü son vermiş, yerine 67 yaşındaki Kelly’yi getirmişti. Trump Kelly’yi sadece bir kaç aydır tanıyor ama Kelly’nin iç güvenlik bakanı olduğu sırada yasadışı göçle mücadeledeki katı tutumundan etkilendiği görülüyor. Trump, Kelly için, yönetiminin “yıldızı” ifadesini kullandı.

Kelly’nin Deniz Piyadesi oğlu Robert, 2010 yılında Afganistan’da mayına basması sonucunda hayatını kaybetmişti. Geçen Mayıs’taki Anma Günü’nde Kelly Trump’a Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki mezarını göstermişti.

Trump’ın başkanlığının ilk aylarına Beyaz Saray yetkilileri arasındaki çekişmeler damga vururken, bazı yetkililer çeşitli nedenlerle görevden alındı ya da istifa etti.

Kelly’ninse Beyaz Saray'ın günlük işleyişine yeni bir disiplin getirebileceği yorumları yapılıyor. Medyada yer alan bazı haberlerde, Kelly’nin özel diyaloglarında Beyaz Saray’daki “kaos” ortamından aylardır şikayet ettiği öne sürülüyor.

Uzmanlar, çoğu zaman Twitter üzerinden günün her saatinde hem Demokrat hem Cumhuriyetçiler’i iğneleyen, eleştirel ve beklenmedik açıklamalar yapan, “tahmin edilemez” bir karaktere sahip olan Trump’ın, kendi idaresi üzerinde yeni bir düzen getirmeye istekli olup olmadığını sorguluyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG