Erişilebilirlik

Beyaz Saray İletişim Direktörü İstifa Etti


Beyaz Saray İletişim Direktörü Michael Dubke, üç ay önce başladığı görevinden istifa etti.

POLITICO dergisine konuşan Dubke, 18 Mayıs’ta sunduğu istifasının, Başkan Donald Trump tarafından kabul edildiğini söyledi. Dubke, Başkan’ın ilk yurtdışı ziyareti nedeniyle istifası sonrasında görevde kaldığını da ekledi.

İstifanın gerekçesi ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı.

Cumhuriyetçi Parti strateji uzmanı olarak isim yapan Michael Dubke, Trump’ın iletişim direktörü olmadan önce Crossroads Media aslı iletişim firmasının kurucusu olarak tanınmıştı. Dubke, Cumhuriyetçi Parti içinde Trump karşıtı gruba yakın olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Dubke’nin istifa haberi gündeme düşerken, Başkan Trump’ın ekibinde büyük çaplı değişiklik yapmayı düşündüğü de belirtiliyor. AP’nin haberine göre Trump, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesi ve kampanya ekibiyle Moskova arasında olası bağlantılara dair iddialardan duyduğu öfkesi giderek artıyor.

Trump bugün Twitter’de paylaştığı bir mesajında, “Rus yetkililer şu anda ABD’ye bakıp gülüyorlar. Demokratlar’ın seçimi kaybetme nedeni olarak gösterdiği sudan bir bahane nasıl olur da ‘Yalan Haberlerin’ önüne geçiyor” ifadesini kullandı.

Dubke’nin istifa haberi, Trump’ın ekibinin kampanya ve geçiş dönemleri sırasında Rus hükümet yetkilileriyle kurmuş olabilecekleri temaslara dair iddiaların arttığı bir zamana denk geldi.

Bu gelişme ayrıca, eski kampanya menajeri Corey Lewandowski, eski kampanya menajeri yardımcısı David Bossie gibi geçmişte Trump’a sadık isimlerin Beyaz Saray’a alınıp-alınmayacağına dair sorular uyandırdı.

Dubke, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın yükünün hafifletilmesi niyetiyle Beyaz Saray’da görevlendirilmişti. Spicer, Trump’ın başkanlığının ilk ayında iletişim direktörünün işlerini de yürütüyordu. Trump’ın, yönetimin ilk zamanlarında yaşadığı zorluklarda kapalı kapılar ardında suçu kısmen Beyaz Saray’ın iletişim stratejisine de yüklediği ifade ediliyor.

Trump ve Beyaz Saray’a, giderek yoğunluğu artan Rusya soruşturması konusunda yardımcı olmak için gelecek dönemde Washington’da deneyime sahip yeni avukatların ve kriz iletişimi uzmanlarının görevlendirilmesinin beklendiği belirtiliyor.

Rusya soruşturması devam ederken konuya her geçen gün yeni bir detay ekleniyor. Son olarak da Trump’ın damadı Jared Kushner’in, seçimlerden kısa süre sonra Rus hükümetiyle gizli bir iletişim kanalı kurulması için girişimde bulunduğu iddiaları ortaya atılmıştı.

Bu habere resmi bir doğrulama gelmedi ama bazı haberlere göre üst düzey yönetim yetkilileri, Kushner’in Suriye ve diğer konuları tartışmak için hat oluşturmaya çalıştığını, bunda bir sakınca olmadığını söylediler.

AP’nin ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre de, amaç Trump’ın o dönem ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’le Rus askeri liderler arasında bağlantı kurmaktı. Flynn, Rus yetkililerle temasları hakkında Beyaz Saray’a eksik bilgi verdiği gerekçesiyle Şubat ayında Trump tarafından istifaya zorlanmıştı.

Trump, damadı Kushner’le ilgili haberlere tepki göstererek Kushner’e sahip çıktı ve bu iddiaların “yalan haberlerin” ürünü olduğunu savundu.

Başkan Trump ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, ülkesinin dünya politikalarında daha bağımsız bir tavır izlemesi gerektiği açıklamasına yönelik eleştirisi de tekrarladı. Trump, Twitter’den paylaştığı mesajında, “Almanya ile dev boyutta ticaret açığımız var, artı NATO ve askeri harcamalara gerekenden çok daha az ödeme yapıyorlar. ABD için çok kötü. Bu değişecek” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG