Erişilebilirlik

Gizli Servis Genel Müdürü İstifa Etti


Julia Pierson
Julia Pierson

Başkan’ın ve Beyaz Saray’ın güvenliğinden sorumlu Gizli Servis Genel Müdürü Julia Pierson, Başkan Obama’nın hayati güvenliğini tehlikeye atan ikinci olayın da ortaya çıkmasının ardından istifa etti.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Barack Obama’nın Pierson ile bir araya gelerek kendisine 30 yıllık hizmeti için teşekkür ettiğini bildirdi. Earnest ayrıca Pierson’un güvenlik açığı sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Pierson, geçen ay gerçekleşen iki güvenlik açığı nedeniyle bu hafta Kongre üyelerinin zorlu sorularıyla karşılaştı.

Eski bir Irak muharibi Omar Gonzalez, Beyaz Saray’ın demir parmaklıklarından atlayıp güvenliği geçerek Başkan’ın konutuna girmeyi başaran ilk kişi oldu. Odaların birinde yakalanan Gonzalez tutuklandı. Zanlı olay sırasında bıçak taşıyordu. Başkan veya ailesiyse o sırada Beyaz Saray dışındaydı.

Üç gün önce de, sabıka kaydı olan silahlı bir güvenlik görevlisinin Atlanta’da Obama ve Gizli Servis ajanlarıyla ile birlikte aynı asansöre bindiği ortaya çıktı.

2011 yılında da bir saldırgan Beyaz Saray’a makineli tüfekle ateş açmış, kurşun izleri ancak dört gün sonra farkedilmişti.

Gizli Servis’in karıştığı iki skandal da, Başkan Obama’nın Kolombiya ve Hollanda’ya yaptığı resmi ziyaretlerde yaşandı. 2012’de Gizli Servis’in bazı ajanları Kolombiya’nın Cartagena kentindeki Amerika Liderleri Zirvesi öncesi fuhuş skandalına karışmıştı. Geçen Mart ayında da Obama’nın Amsterdam’daki ziyareti sırasında içkili oldukları tespit edilen üç görevli merkeze gönderildi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, Gizli Servis’in “gönülsüz ve beceriksizlerle” dolu olduğunu söyledi. Boehner ve Meclis’in Demokrat Partili azınlık grubu başkanı Nancy Pelosi, soruşturma çağrısında bulundular.

Gonzales Çarşamba günü Washington’da mahkemeye çıkarıldı. Suçlu bulunduğu takdirde Gonzales 10 yıl hapis cezası alabilir.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Gizli Servis’in başına vekaletten Joseph Clancy’yi atadı. Clancy, aynı dairenin Başkan’ı korumakla görevli biriminin başındaydı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG