Erişilebilirlik

Beyaz Saray Eski Danışmanı Dolandırıcılık Suçlamasını Reddetti


Beyaz Saray eski danışmanı Steve Bannon, bir bağış toplama kampanyası kapsamında dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle üç kişiyle birlikte tutuklandı. Manhattan'da mahkeme karşısına çıkan Bannon suçlamaları reddetti.

Federal savcılar, Bannon, Brian Kolfage, Andrew Badolato ve Timothy Shea’yı, ABD’nin güney sınırına duvar örülmesi amacıyla 25 milyon dolar bağış toplayan bir kampanyaya katılan binlerce bağışçıyı dolandırmakla suçluyor.

Başkan Trump’ın seçim kampanyasının en ses getiren vaatlerinden olan duvar projesiyle Orta ve Güney Amerika’dan gelen yasadışı göçmenlerin ülkeye girişini engellenmesi hedefleniyordu.

İddianameye göre Bannon, bağışlanan paranın tamamının duvar projesi için kullanılacağı sözünü vermiş olmasına rağmen, zanlılar bağışçılardan alınan paranın yüz binlerce dolarlık kısmını organizasyonun kamuoyuna tanıtılan amacına ve biçimine aykırı olarak kullandı.

İddianamede paranın nasıl kullanıldığını saklamak için sahte fatura üretmek ve taşeronlarla anlaşmalar tezgahlamak gibi yöntemler kullanıldığı belirtildi.

Bannon, Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyasının başkanlığını devralmadan önce muhafazakar Beitbart haber sitesinin başındaydı. Trump başkan seçildikten sonra da Beyaz Saray danışmanlığına getirilmişti.

Bannon’un Başkan Trump’ın, yabancılara vize yasağı konması ve ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çekmek gibi en tartışmalı seçim kampanyası sözlerinin arkasındaki isim olduğu belirtiliyor.

Başkan Trump ise 2017’de görevden aldığı Bannon’la ilgili soruya, ‘‘Çok üzüldüm, ancak federal suç davasına konu olan, karıştığı bağış kampanyasına dair bilgim yok’’ yanıtını verdi.

Beyaz Saray: ‘‘Başkan’ın projeyle hiçbir ilgisi yok’’

Beyaz Saray’dan da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Başkan Trump’ın bu projeyle hiçbir ilgisi olmadığının ve bunun da kamuoyu tarafından bilindiğinin altı çizildi. Başkan’ın projenin sadece gösteriş olarak, belki de para toplamak için yapıldığını hissettiği kaydedildi.

Beyaz Saray, Trump’ın 12 Temmuz’da yaptığı, “Hassas bir noktada, duvarın çok küçük bir kısmının reklamlarla gelir toplayan özel bir grup tarafından inşa edilmesine karşı çıkmıştım. Yapılmasının tek amacı beni kötü göstermekti. Belki işe yaramayacak bile. 500 küsur millik duvarın geri kalanı gibi inşa edilmesi gerekirdi” açıklamasına yer verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ‘‘Başkan Trump duvar inşaatının her zaman bir hükümet projesi olması gerektiğini, bunun özel firmalar tarafından yapılamayacak kadar büyük ve karmaşık bir proje olduğunu söyledi. Trump yönetimi, askeri ve federal tesis, yapı ve bina inşaatlarından sorumlu ‘Ordu Mühendis Birliği’ biriminin olağanüstü çalışmaları sayesinde duvar inşasının 300 millik bölümünü tamamladı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 500 mil uzunluğundaki duvar inşaatı tamamlanmış olacak. Güney sınırımız hiç olmadığı kadar güvenli’’ denildi.

Açıklamada Başkan’ın seçim kampanyasından ve yönetimin ilk döneminden bu yana Steve Bannon ile ilişki içinde olmadığı ve projeyle ilgili kişileri tanımadığı da vurgulandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG