Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'Dualarımız Sizinle'


Soma’da yaşananlar, sadece Türkiye tarihinde değil, son yıllarda dünyada meydana gelmiş en ciddi maden kazalarından biri olarak kabul ediliyor.

İlk mesaj, facianın hemen ardından Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), Twitter hesabında yayınladığı mesajda, “Maden faciasında ölenlerin ailelerine en derin üzüntülerimizi iletiyoruz. Tüm düşünce ve dualarımız Türk halkı ve hala içerde mahsur kalanlarla beraber” dedi.

“Her türlü desteği sağlamaya hazırız”

İlerleyen saatlerde, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney konuştu ve " Hem dualarımız hem de kalbimiz bugün Soma'daki maden patlamasında hayatını kaybeden ve göçük altında mahsur kalanlarla beraber. Amerikan halkı adına ölenlerin ailelerinin acısını paylaşıyor ve mahsur kalan madencilerin en güvenli şekilde çıkarılmalarını temenni ediyoruz” dedi.

Yaşanan faciadan büyük üzüntü duyduklarını dile getiren Carney, Amerika'nın yakın dostu ve müttefiki olarak tanımladığı Türkiye'ye her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir başka taziye mesajı da Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Sözcü Marie Harf’ın yazılı açıklamasında, "Hem aklımız, hem de dualarımız bu zorlu zamanda acı çekenlerle birlikte. Umut ediyoruz ki, devam eden kurtarma çalışmaları başarılı olur ve yaralılar tamamen iyileşir. Amerika Birleşik Devletleri, bu ulusal yas döneminde Türkiye'nin yanındadır” dedi.

Facia Amerikan basınında

Türkiye’yi kahreden facia, Amerikan televizyonlarında da ilk haber olarak olarak verildi. Olay yerindeki muhabirlerine bağlanarak gelişmeler alındı. Gazetelerde, patlamanın meydana gelme nedenleri ayrıntılı olarak ele alındı ve ihmallere değinildi. Soma faciasının ardından Türkiye’de yapılan hükümet karşıtı protestolar da Amerikan basınında geniş yer buldu.

Amerikalı Türkler yardıma hazırlanıyor

Türk Amerikan dernekleri, özel şirketler ve yardım kuruluşları aracılığıyla çok düşük maaşlar karşılığında madende işçi olarak çalışırken hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına yardım kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.

Amerika'da ve Washington’da bulunan Türk dernekleri bugün bir yardım kampanyası başlattığını açıkladı. Amerika'daki Türk toplumuna ve herkese, Soma'da geride kalanların yakınları için bağış yapılması çağrısında bulunuldu.

Washington’daki Türk dernekleri ayrıca Çarşamba günü akşam saatlerinde Beyaz Saray’ın önünde toplanarak, anma töreni düzenleneceğini ve Soma'da yeraltında sönen hayatlar anısına saygı duruşunda bulunulacağını açıkladı.
Beyaz Saray: 'Dualarımız Sizinle'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG