Erişilebilirlik

Beyaz Saray’dan Gülen Açıklaması


Beyaz Saray Sözcüsü Joshua Earnest, bugünkü basın toplantısında Amerikan yönetiminin Türkiye’deki seçilmiş hükümete verdiği desteği tekrarladı.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya almasından kaygı duyulup-duyulmadığı sorusu sorulduğunda Sözcü, Türkiye’nin güçlü demokrasisine vurgu yaptı; Amerika’nın gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi ve Türk hükümetini demokratik değerlere uygun davranması konusunda uyarmaya devam edeceklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Türkiye’nin güçlü demokratik kurumlarına dikkat çektiği açıklamasında, Türk hükümetinin, kendisini devirmek isteyenlerin arkasında kimler olduğunu soruşturmasının normal olduğunu söylerken, bu soruşturma çerçevesinde hukuk kurallarına riayet etmenin önemine de işaret etti.

Sözcüye Türkiye’nin başarısız darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen’in iade edilip-edilmeyeceği sorulduğunda, Earnest bu konuda Obama’nın karar makamı olmadığını, 30 yıl önce iki ülke arasında imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması çerçevesinde hareket edileceğini kaydetti.

Türkiye’nin idam cezasını geri getirme ihtimali konusundaki görüşleri de sorulan Earnest, “Amerika olarak biz buna mikro ölçekte karışacak değiliz, ama Türk hükümetine açık bir şekilde, demokratik kurumlara ve seçilmiş hükümete destek vereceğimiz ve hukuk kurallarına, demokratik kurumlara ve Türk anayasasında bulunan haklara uyulması konusunda destek mesajları vereceğiz” dedi.

Sözcü Earnest, gazetecilere, meclisteki tüm siyasi partilerin darbe girişimine karşı çıktıklarını da hatırlattı. Sözcü, darbe girişiminin bertaraf edilmesinin de halkın demokrasiye olan güveninin ve Türkiye’nin ülke olarak güçlü olduğunun göstergesi olduğunu da kaydetti.

Beyaz Saray’dan Gülen Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG