Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan Başika Açıklaması


Beyaz Saray'dan Başika Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Obama Yönetimi, Türk askerlerinin konuşlu olduğu Başika Kampı’na IŞİD tarafından saldırı düzenlendiği haberlerini yazılı bir açıklamayla kınarken, Türkiye’ye de Bağdat’ın izin vermediği Irak’taki tüm askeri kuvvetlerini geri çekme çağrısı yaptı.

Başkan Yardımcısı Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl adına yapılan yazılı açıklamada, Türk ve Iraklı personelin bulunduğu, Kuzey Irak’taki bir üsse saldırı olduğu yönündeki haberleri duyduklarını ve bu haberleri doğrulamaya çalıştıkları kaydedildi. Açıklamada bu türden herhangi bir saldırıyı Amerikan yönetiminin kınadığı ve yaralanan ya da hayatını kaybedenler için üzüntülerini bildirdikleri de belirtildi.

Yazılı açıklamada, “Şimdi Irak ve Türkiye için gerilimi azaltma konusundaki çabaları hızlandırmak, diyaloğun yapıcı kalmasını gerçekleştirmek, Irak’ın güvenliğinin, egemenliğinin desteklenmesini sağlamak ve Türkiye’yle Irak’ın IŞİD’e karşı işbirliğini güçlendirmek her zamankinden daha önemli olacak” sözleriyle denildi.

Bir açıklama da Beyaz Saray’dan geldi. Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve görüşmede Amerikan yönetiminin, Türkiye’nin, geçen hafta Başika Kampı’na konuşlandırdığı askerlerin bir bölümünü Bağdat Yönetimi’nin itirazları sonrası hafta başı kuzeye çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi. Biden’ın, Davutoğlu’yla yaptığı görüşmeden bir gün sonra da Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle görüştüğü açıklandı ve Türkiye’ye Bağdat’ın onaylamadığı askeri güçlerini Irak’tan çekme çağrısı yapıldığı kaydedildi.

Yapılan açıklamada, Amerikan yönetiminin, Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik taahhüdünün altı çizildi ve Türkiye’ye de Irak Hükümeti tarafından izin verilmeyen her türlü askeri gücünü Irak’tan geri çekerek aynısını yapması çağrısında bulunuldu.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG