Erişilebilirlik

"Biden'ın Erdoğan'la Görüşmesini Bekliyoruz"


Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın Glasgow’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin beklendiğini ancak görüşmenin henüz doğrulanmadığını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacak olan G-20 ve İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak iklim zirvesine gitmek üzere yola çıktıktan sonra Başkanlık uçağı Air Force One’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sullivan, “Biden’ın Erdoğan’la görüşmesini bekliyoruz ama görüşme henüz doğrulanmadı” dedi.

"Türkiye F-16 alım talebi sürecinde"

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a Türkiye’nin ABD’den F-16 alma talebi de soruldu.

Sullivan, Türkiye’nin artık F-35 programının bir parçası olmadığını hatırlatarak, “F-16 konusunda da ülkelerin savaş uçağı ve ilgili ekipman alım talebinde nasıl bulunacaklarına ilişkin uzun yıllardır uygulanan bir süreç var. Türkiye de bu süreçte. Bu süreç devam edecek. Şu aşamada bu konuda ekleyebileceğim başka bir şey yok” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün CNN Türk televizyonunda yaptığı açıklamada, Biden ve Erdoğan'ın muhtemelen İskoçya'nın başkenti Glasgow'da yapılacak COP26 İklim Zirvesi'nde görüşeceklerini açıklamıştı.

Çavuşoğlu, görüşme teklifinin ABD tarafından geldiğini, konunun dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın görüşmesinde ele alındığı ve şu anda ekiplerin saat üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Biden'la Erdoğan arasında planlanan görüşmenin önemli gündem maddelerinden birini ABD'den Türkiye'ye olası F-16 satışının oluşturması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet Çarşamba günü Ankara'da temaslarda bulunmuş, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Pentagon'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Bakan Austin ABD'nin Türkiye'nin askeri modernizasyon ihtiyaçlarının farkında olduğunu belirtti" ifadeleri kullanılmıştı.

Biden'ın diğer ikili görüşmeleri

ABD Başkanı Joe Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma'da yapılacak G-20 zirvesi ve İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak BM iklim konferansı kapsamında yapacağı ikili görüşmelerden bazıları da kesinleşti.

Başkan Biden'ın Cuma günü Vatikan'da Katolik dünyasının lideri Papa Francis ile; Roma'da G-20 toplantılarının ev sahibi İtalya'nın Başbakanı Mario Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG