Erişilebilirlik

Beyaz Saray'a Gizlice Giren Kişi Gözaltına Alındı


Beyaz Saray'ın kuzey avlusunda nöbet tutan 'üniformalı' Gizli Servis görevlileri
Beyaz Saray'ın kuzey avlusunda nöbet tutan 'üniformalı' Gizli Servis görevlileri

Bir kişinin dün akşam Beyaz Saray parmaklıklarını atlayarak binaya girmesi, Başkan’ı korumakla görevli Gizli Servis’i güç duruma soktu. İzinsiz giren kişi gözaltına alındı.

Olaydan hemen önce Başkan Barack Obama ve çocukları, haftasonu tatili için helikopterle Beyaz Saray’dan ayrılmıştı. Silahsız olduğu bildirilen kişi, Beyaz Saray’ı çevreleyen demir parmaklıkların kuzey cephesinden avluya girdikten sonra binaya girmeyi başardı. Ardından da gözaltına alındı.

Temsilciler Meclisi ulusal güvenlik denetimi alt komisyonunun başkanlığını yürüten Cumhuriyetçi Partili milletvekili Jason Chaffetz, Beyaz Saray parmaklıklarının aşılmasının “asla kabul edilemez” bir durum olduğunu açıkladı.

Bir Gizli Servis yetkilisi, güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirileceğini bildirdi.

Olayın ardından Beyaz Saray, geçici olarak kısmen tahliye edildi.

Gizli Servis, Beyaz Saray’a giren kişinin Texaslı 42 yaşında Omar Gonzalez olduğunu açıkladı. Yetkililer Gonzalez’in üzerinde silah bulamadı. Siyah gömlek ve kot pantolon giyen Gonzalez, “göğsünde ağrı” olduğunu şikayetinin ardından Washington’da hastaneye kaldırıldı.

Başkan Obama ve çocukları, haftasonu tatili için, Washington yakınlarındaki resmi Camp David yazlığına gitti. Yazlığa önceden giden eşi Michelle, onları Camp David’de karşıladı.

Daha önce de Beyaz Saray parmaklıklarından atlayanlar olmuştu, ancak şu ana kimsenin binaya girmeyi başardığı bilinmiyordu.

Geçen hafta 11 Eylül terör saldırılarının yıldönümünde Beyaz Saray’ın demir parmaklıklarına tırmanan bir kişi gözaltına alınmıştı.

Beyaz Saray’ın korunması, yaya alanıyla çevrelenmesinden dolayı oldukça güç. Eylemcilerin kuzey cephesine bakan alanda rahatlıkla protesto gösterileri düzenleyebiliyor. Ayrıca Beyaz Saray’ın güneyindeki Pennsylvania Caddesi’ne uzanan parmaklıklara ve kapıya turistlerin yaklaşmasına, içerisini fotoğraflamalarına izin veriliyor. Cadde, 1995’te Oklahoma City’de yaşanan terör saldırısının ardından trafiğe kapanmış, yalnızca yayalara açılmıştı.

Başkan’ı korumakla görevli Gizli Servis, son yıllarda bazı skandallarla sarsılıyor. 2012’de Başkan Obama’nın Kolombiya’nın Cartagena kentinde katılacağı bir zirve öncesi güvenlik durumunu inceleyen bir grup Gizli Servis üyesi bir fuhuş skandalına karışmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG