Erişilebilirlik

Beşar Esad'ın Sonu Hüsnü Mübarek Gibi Olur mu?


Beşar Esad'ın Sonu Hüsnü Mübarek Gibi Olur mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Mısır’ın eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılması, diktatörlük sonrası geçiş döneminin önemli bir adımı oldu. Amerika’nın Sesi, Mübarek deneyiminin Suriye için uygulanıp uygulanamayacağını inceledi.

Son bir buçuk yılda Arap dünyasındaki ayaklanmalar, yıllardır iktidarda olan dört lider devirdi.

Tunus’ta Zeynel Abidin bin Ali ülkeden kaçtı.

Libya’da Muammer Kaddafi, NATO’nun müdahalesiyle kaçmak zorunda kaldı ve sonunda kendi halkı tarafından öldürüldü.

Yemen’de kriz diplomasiyle çözüldü, bölge ülkelerinin girişimiyle Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, görevini yardımcısına bırakmak zorunda kaldı.

En son gelişmeyse Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılması oldu.

Diktatörlerin sonunu getiren olaylar benzerlik taşısa da siyasi uzman Hişam Kasım’a göre her olayda kilit farklılıklar mevcut. Kasım, “Mübarek, gelmiş geçmiş en zeki diktatör oldu. Her zaman istikrarın simgesi gibi durmayı başardı,” diyor.

Şu ana kadar halk ayaklanmasına en uzun dayanan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad oldu. Esad gitmeye hiç niyetli görünmüyor. Hişam Kasım, Esad’ın Mübarek gibi yargılanabileceğini düşünmüyor. Kasım'a göre, Beşar tarihe kendi halkının en büyük katliamcısı olarak geçecek.

Suriye muhalefeti içinde de bu görüşü paylaşanlar var ve bu kişiler, Suriye’de aşamalı bir geçiş döneminden bile umutsuz.

Batı ülkelerindeyse, Suriye’deki şiddet olaylarını durduracak en iyi çarenin, Esad’ın müzakereyle çekilmesi olabileceğini düşünenler var.

Suriye sorununa diplomatik çözüm umudu yok. Batılı ülkeler, Libya gibi, bir de Suriye’ye müdahale istemiyor. Arap Baharı’nın en şiddetli çatışmasının kısa bir zamanda bitmesi beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG