Erişilebilirlik

500 Yıllık Camii Çatışma Kurbanı


Şehir merkezine yakın sokaklarda çatışmalardan iz yok. Ancak sokak aralarına girdikçe, neredeyse mermi izi olmayan bina yok gibi. Kimisinde az, kimisinde çok sayıda mermi deliği görmek mümkün. Burası dört güne yakın süredir sokağa çıkma yasağı uygulanan ve polisle PKK’nın gençlik yapılanması arasındaki çatışmalara sahne olan Sur İlçesi’nin Hasırlı Mahallesi. Temizlik yapılıyor, kırılan camlar onarılıyor. Mahalle sakinleri mermi isabet eden yerleri gösteriyor. Kırmızı boyalı iki katlı bir ev hemen göze çarpıyor. Duvarları delik deşik, kapısı kırık. Hemen bitişiğindeki bir evin kapısı ise tamamen kırılmış. Mahalleli öfkeli, “Biz bunu hak edecek ne yaptık?” diyorlar.

Mahalledeki hendekler doldurulsa da, hala geçişlere engel oluyor. İnsanlar hendeklerin çevresinden dolanmak zorunda kalıyor. Mahalledeki evlerden biri daha göze çarpıyor. Duvarlarında mermi isabet etmemiş bir metre kare yer yok gibi. Hem binaya hem de yanındaki elektrik direğine onlarca mermi isabet etmiş.

Mahalledeki çatışmalarda en büyük hasarı 500 yıllık Fatih Paşa Camisi gördü. Dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Fatih Paşa Camisi, üst örtüsünün kurşun ile kaplanmasından dolayı halk arasında Kurşunlu Cami adıyla anılıyor. Ancak cami sanki adına benzer bir şekilde, onlarca kurşuna hedef olmuş. Caminin bazalt taşından bahçe duvarı yıkılmış. Caminin duvarında ise çok sayıda mermi ve roket izi bulunuyor. Bütün camları kırılan caminin tahta kapısının bir bölümü koptu.

Çatışmaların yaşandığı mahallelerde duvarları PKK’yı öven sloganlar yazılarak, resimler çizilmiş. Ancak bu resimler de kurşunlara hedef olmuş. Sloganların yerini ise, milliyetçi içerikli sloganlar almış. Örneğin “T.C. burada”, “Türkün gücünü göreceksiniz”, “Devlet her yerde” ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin amblemi olan üç hilal. Operasyon yapılan bölgelerde dikkat çeken bir yazı da “Esedullah timi.” Görgü tanıklarına göre yazılar operasyon yapan özel harekat timleri tarafından yazıldı.

Mahallenin iç taraflarından el yapımı patlayıcıya basarak parçalanan zırhlı aracın parçaları hala yerinde duruyor. Patlamanın etkisiyle açılan bir metrelik çukur ise hala doldurulmadı.

Bu arada Diyarbakır Valiliği, Sur’daki operasyonla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, olaylarda 1 polis ile 12 yaşında bir çocuğun öldüğü, 8’i polis 14 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada 1 YDGH üyesinin öldürüldüğü ifade edilerek, “3 örgüt üyesinin ise etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir. Ayrıca; 2 bölücü terör örgütü mensubu yaralı olarak ele geçirilmiş, 180 şahsa sokağa çıkma yasağını ihlal etmelerinden dolayı idari işlem yapılmış, 9’u yaşı küçük 68 BTÖ mensubu gözaltına alınmıştır” denildi.

Açıklamada, mahallede yapılan aramalarda 1 roketatar, 6 Kaleşnikof tüfek, 1 yarı otomatik tüfek, 12 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 3 tanesi olay yerinde imha edilen toplamda 5 12 kg’lık mutfak tüpüyle hazırlanmış el yapımı bomba, 57 değişik tipte el yapımı bomba, 75 kg patlayıcı yapımında kullanılan sodyum klorat, 3 el bombası, 4 anti tank roketatar, 776 mermi ele geçirildiği duyuruldu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG