Erişilebilirlik

Adıyaman'da Beş Yabancı Cihatçı Yakalandı


Libya’dan İstanbul’a uçan beş kişi, Suriye’de radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in saflarına katılamadan Adıyaman’da yakalandı. Beş Libya vatandaşı İstanbul’dan Adıyaman’a geçtikten sonra bir taksi ile Gaziantep’e gitmek için anlaştı

Türk basınında yer alan haberlere göre, durumu şüpheli bulan polis ekipleri bir operasyon düzenleyerek IŞİD’e katılmak isteyen Libyalı cihatçıları yakaladı ve sorgulamaya aldı.

15 kilo patlayıcı ele geçirildi

Bu arada, Suriye sınırındaki Karakamış’ta ise 34 kişi yakalandı. Yakalananların 4’ünün erkek, 10’unun kadın ve 20’sinin de çocuk oldukları bildirildi. Türk askeri makamları tarafından yapılan açıklamada, yakalananlarla bilikte 15 kilo kadar patlayıcı madde ile dört adet canlı bomba yeleğinin iki çantanın içinde ele geçirildiği duyuruldu.

Askeri makamların açıklamasında IŞİD kelimesi kullanılmadı. Ancak, Karakamış’ın radikal İslamcı teröristlerin elinde bulunan Cerablus’un tam karşısında olması, IŞİD olasılığını gündeme getirdi.

Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Ankara ve İstanbul, IŞİD bağlantılı ağlar ve faaliyetlerin en çok rastlandığı illerin başında geliyor.

“AKP Görmezden Geldi”

Bu arada bir insan hakları savunucusu olarak tanınan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Londra’da, İngiliz Parlamentosu’nda katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, yakın zamana kadar Türkiye’nin IŞİD ile etkili bir mücadele yapamadığını söyledi.

Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarının IŞİD’i görmezden geldiğini belirtti. Dünyanın 80 ülkesinden gelen cihatçıların Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçtiğine dikkat çeken Sezgin Tanrıkulu, “AKP Hükümeti görmezden geldi, kolaylaştırıcı oldu” dedi.

Ankara’nın IŞİD’in faaliyetlerine göz yumduğu ve Türkiye’den yabancı cihatçı geçişlerini görmezden geldiği yolundaki iddialar yeni değil. Ancak, geçen yaz aylarından bu yana ve özellikle uluslararası baskıların sonucu olarak, Ankara, sınırlardaki denetimleri ve güvenlik görevlilerini artırdı ve askeri üslerini koalisyon uçaklarına açtı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG