Erişilebilirlik

Beş Afrika Ülkesi Boko Haram'a Karşı Güçlerini Birleştiriyor


Paris'in Republique Meydanı'nda Boko Haram'ı protesto eden Kamerunlular
Paris'in Republique Meydanı'nda Boko Haram'ı protesto eden Kamerunlular

Dört batı Afrika ülkesi, komşu Nijerya’ya Boko Haram’la mücadelesine yardım etmek amacıyla güçlerini birleştireceğini bildirdi.

Plan, Benin, Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya’nın temsilcilerinin, Kamerun’da yaptıkları ve üç gün süren görüşmenin sonunda açıklandı. Görüşmeye Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri de katıldı.

Plan uyarınca hızla bölgesel bir tehdit haline gelen Boko Haram’la mücadele etmek amacıyla 8 bin 750 asker konuşlandırılacak. Planın ana ayrıntıları açıklanmadı. Kamerun Savunma Bakanı Alain Mebe Ngo, bunun askeri sırları açıklamakla eşdeğer olacağını söyledi.

Bununla birlikte beş Afrika ülkesinin temsilcileri, askeri planı yürürlüğe koymak için acilen 4 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Toplantıya katılan BM temsilcisi ise, bu talebi Genel Sekreterlik ve Güvenlik Konseyi’ne ileteceğini, ancak mevcut yardımın lojistik hizmetlerle sınırlı kalacağını belirtti.

2009’dan bu yana Nijerya’da kanlı terör eylemleri düzenleyen Boko Haram, eylemlerini komşu ülkeler, Kamerun, Çad ve Nijer’e de taşıdı. Boko Haram’ın kurbanları genelde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu siviller var.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, Boko Haram’ın 4 ila 6 bin arasında savaşçısı olduğunu tahmin ediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı da örgütünm “vahşet ve barbarlıkta sınır tanımadığını” kaydediyor.

Boko Haram vahşeti, Nijerya’nın gelecek hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de yansımış durumda. Bazıları, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG