Erişilebilirlik

Brexit'te Takvim Uzlaşması


Brexit konusu Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından ilk kez resmen ele alındı. Yedi saatlik görüşmede heyetlere Barnier (sağda) ve Davis başkanlık etti.
Brexit konusu Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından ilk kez resmen ele alındı. Yedi saatlik görüşmede heyetlere Barnier (sağda) ve Davis başkanlık etti.

Avrupa Birliği ile İngiltere, resmi olarak ilk kez oturdukları Brexit masasından olumlu şekilde kalktı. Taraflar öncelikler ve takvim konusunda anlaştı. Esasa yönelik müzakerelerinse çok daha zorlu geçeceği görülüyor

Yaklaşık bir yıl önce düzenlenen referandumdan çıkan sonuç doğrultusunda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere, ilk resmi görüşmenin ardından sürecin sonunda olumlu bir sonuç alınacağı konusunda oldukça umutlu.

Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki heyetler arasında yaklaşık yedi saat süren ilk müzakere toplantısında öncelikler ve takvim konusunda anlaşmaya varıldı.

Barnier, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden kontrollü şekilde ayrılmasının her iki taraf için de temel konu olduğunun altını çizerek, “Ne iyimserim ne de kötümser. Kararlıyım” dedi.

Davis ise son seçim sonuçlarının ardından İngiliz hükümetinin Brexit’e yönelik pozisyonunda bir değişiklik olmadığının altını çizerek, ülkesinin hem tek pazarı hem de gümrük birliğini terk ederek ayrı bir ticaret anlaşması yapma amacında olduğunu vurguladı.

Taraflar arasında varılan anlaşma gereği Avrupa Birliği ve İngiltere heyetleri ayda bir kez toplanacak. Bundan sonraki ilk toplantı 17 Temmuz’da. Taraflar ekim ayına kadar vatandaşların hakları, mali anlaşma ve ayrılma konuları üzerinde yoğunlaşacak.

Çalışma dilleri İngilizce ve Fransızca olacak Brexit müzakerelerinin Ekim 2018’de bir “boşanma anlaşmasıyla” sonuçlandırılması hedefleniyor. Anlaşma olsun ya da olmasın İngiltere’nin Mart 2019 sonunda Avrupa Birliği’nden ayrılması gerekiyor.

İngiltere, ilk görüşmede Avrupa Birliği’nden ayrılırken herhangi bir ödeme yapmasının hukuki temeli olup olmadığı konusunu sorgulamayı sürdürdü. Brüksel’de, Brexit faturasının 60-100 milyar Euro seviyesine kadar yükselebileceğine yönelik tahminler yapılırken Londra’nın bu konuda anlaşma sinyali vermemesi sürecin en zorlu konu başlığının şimdiden kendini belli etmesi sonucunu doğuruyor.

Adil bir anlaşmanın hem mümkün hem de hiç anlaşma olmamasından çok daha iyi olduğunu söyleyen Barnier, “Bu yüzden de her zaman İngiltere’ye karşı değil, İngiltere ile beraber çalışacağız” dedi. Davis de ilk görüşmeyi “çok verimli” olarak tanımlayarak bugün olduğu gibi beraber çalışmaları durumunda başarıya ulaşma şansına sahip olduklarını belirtti.

İngiltere’nin Pazartesi günü Brexit konusunda ayrıntılılı bir belge yayınlaması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG