Erişilebilirlik

Bernanke Mali Piyasalara Güven Verdi


Bernanke Mali Piyasalara Güven Verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Amerika Merkez Bankası 2013 yılında ekonomiden beklentilerini yüksek tutmasa da işsizlik oranının daha önce tahmin edildiğinden daha hızlı düşeceğini öngörüyor. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, iki gün süren toplantılardan sonra yaptığı açıklamada, uzun vadeli faiz oranlarının düşük kalacağını söyleyerek mali piyasalara güven verdi.

İmalat sektörü ve emlak piyasasının güçlenmesine rağmen Amerikan ekonomisinin görünümünde büyük bir değişiklik yok. Merkez Bankası’na göre 2013’te ekonomik büyümenin yüzde 2,8’i aşması zor.

Ancak Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’ye göre, işsizlik oranının beklenenden hızlı düşerek yıl sonunda yüzde 7,3’e inmesi mümkün: ”Özel sektörde işe başlayanların sayısı ve toplam çalışılan süre arttı. İşsizlik sigortasına başvuranların sayısı düştü. İşsizlik oranı azalmaya devam ediyor.”

Devlet harcamalarında kesintiler, vergi artışı ve Avrupa ekonomisindeki istikrarsızlık, Merkez Bankası’nı da etkiledi. Banka, uzun vadeli faiz oranını sıfıra yakın tutmak için ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımı programına devam etmeyi planlıyor. Düşük faiz oranları sayesinde borsa yükselişe geçti.

Bankrate.com yetkilisi Greg McBride durumu şöyle açıklıyor: ”Borsa, Merkez Bankası’nın uyguladığı tahvil programına bağımlı hale geldi. Eğer banka tahvil alım programında kısıntıya gideceği işareti verseydi borsa hızlı bir düşüş yaşardı. Oysa yükseliş devam ediyor.”

McBride, düşük faiz oranlarının harcamaları ve daha riskli yatırımları teşvik ettiğini söylüyor. Ancak düşük faizler ekonomiyi canlandırırken enflasyonu körükleyebilir.

Fiyatlardaki hızlı artışı engellemeye çalışan Merkez Bankası, işsizlik oranı yüzde 6 buçuğa gerileyinceye kadar faiz oranlarını düşük tutmayı planlıyor.

Birçok ekonomist 2015’e kadar bunun gerçekleşmesini beklemiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG