Erişilebilirlik

Bernanke Kararını Savundu


Bernanke Kararını Savundu
Bernanke Kararını Savundu

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke yeni açıkladığı programın enflasyonu körükleyebileceği yolundaki kaygının yersiz olduğunu söyledi.

Georgia eyaletinde konuşan Bernanke, Merkez Bankası’nın enflasyonu yükseltmek gibi bir hedefi olmadığını söyledi.

Bu kaygıya, Merkez Bankası’nın 600 milyar Dolar değerinde devlet tahvili alma kararı neden oldu.

Bazı çevreler, uzun vadeli faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan bu programın piyasaya para pompalayacağı gerekçesiyle enflasyona neden olacağını söylüyor.

Sıcak para endişesi

Bazı Asya ülkeleri ve Brezilya da sıcak para akışını kendi ekonomilerine doğru hızlandıracağı için bu Merkez Bankası’nın tahvil toplama programını eleştiriyor.

ABD Merkez Bankası, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesiyle birlikte halen ellerinde büyük miktarda nakit tutan şirketlerin yeni yatırımlara yöneleceğini bunun da istihdamı genişleteceğini düşünüyor.

Geçmişte sıcak para hareketlerinden büyük zarar gören Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler ise Amerika’daki yatırımcıların faiz getirilerinin düşmesi üzerine daha fazla gelir sağlama umuduyla fonlarını bu ülkelere kaydırmasından korkuyor.

İlk başlarda ekonomik canlanmaya sebep olan bu sıcak para, yatırımcıların ani geri çekme kararlarıyla geçmişte gelişmekte olan ülkeleri krizlere sürükledi.

XS
SM
MD
LG