Erişilebilirlik

Berlin’deki Saldırganın Arabasında Dağlık Karabağ Afişi


Berlin’in merkezinde önceki gün bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın nedeni henüz netlik kazanmadı, ancak yakalanan zanlının zihinsel engelli olduğu açıklandı.

Berlin Başsavcılığı, aracını kaldırımda bulunan bir grubun üzerine süren şoförün yapılan soruşturmada "paranoyak şizofreni" olduğunun tespit edildiğini ve gözaltı sürecinin psikiyatri hastanesinde devam edeceğini duyurdu.

VOA Türkçe, zanlının kullandığı arabada bulunduğu açıklanan afişlerin Dağlık Karabağ'ın Ermenistan ile birleşmesini destekleyen içerikte olduğunu ve söz konusu iki adet afişin üzerinde bulunan sloganların zanlı tarafından yazıldığının tespit edildiğini öğrendi.

Bazı medya kuruluşlarında yer alan iddialarda, zanlının olayı Türkiye düşmanlığı nedeniyle yaptığı, arabada Türkiye'ye hakaret içeren belgeler bulunduğu, özellikle 1915 olayları ile ilgili bazı iddialara dayanan Türkiye'ye dönük suçlamalar yapıldığı öne sürülmüştü.

Savcılık sözcüsü yaptığı açıklamada, 29 yaşındaki Alman vatandaşı Ermeni kökenli kişinin sicilinde çok sayıda hırsızlık suçunun bulunduğunu, ancak bu eylemini zihinsel bozukluğunun sonucunda yaptığının anlaşıldığını, özel tim tarafından evinde düzenlenen aramada tedavisi için kullandığı çok sayıda ilacın ele geçirildiğini, ayrıca tedavi eden doktorların, 2000 yılında ailesi ile Almanya’ya gelen zanlının 2015’den bu yana psikolojik tedavi gördüğünü, 2020’de bir süre şizofreni vakalarında alevlenme nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ifade ettiklerini bildirdi.

"Olayda siyasi motifli terörist bir saldırı ya da kaza ihtimali kesinlikle yok" diyen sözcü, Gor H. adlı zanlının kasten cinayet ve 31 cinayete teşebbüs, ayrıca karayolu trafiğine tehlikeli müdahale suçlamasıyla gözaltında tutulduğunu söylerken, psikolojik hastalığı nedeniyle muhtemelen ceza ehliyeti olmayacağını, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığı için güvenlik tedbirine hükmedileceğini bildirdi.

Olayın gerçekleştirildiği otomobilin ise zanlının ablasının üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıkmıştı.

5 öğrenci yaşam savaşı veriyor

Berlin’in dünyaca tanınan alışveriş caddesi Kurfürstendamm’ın devamındaki Tauentziehen Caddesi’nde meydana gelen olayda Gor H., Renault Clio marka otomobilini, Hessen’den okul gezisi kapsamında Berlin’e gelen bir öğrenci grubunun üzerine sürmüştü. Olay sonucu 1 öğretmen yaşamını yitirirken, aralarında öğrencilerin de bulunduğu 12 kişi yaralanmıştı. Halen 5 öğrencinin hayati tehlikesi bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG