Erişilebilirlik

Berlin’deki Noel Pazarı Yeniden Açılıyor


Bir yıl önce, 19 Aralık 2016’da Tunuslu Anıs Amri adlı terörist çaldığı TIR’la başkent Berlin’nin ünlü ‘Yıkık Kilisesi‘ Kaiser Wilhelm’in önünde kurulan Noel pazarına dalmış, saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken 48 kişi de yaralanmıştı. Almanya’yı IŞİD terörü ile tanıştıran bu kanlı saldırının üzerinden geçen neredeyse bir yıl sonra, bu Noel pazarı haftanın ilk gününde kapılarını tekrardan ziyaretçilere açıyor. 25 Aralık'ta kutlanan Noel'e kadar açık kalacak Noel pazarınının etrafı, olası benzer saldırıları önlemek için küçük aralıklarla beton bariyerle çevrildi. Almanya’nın en önemli geleneklerinden biri olan Noel pazarları, tüm ülke çapında Berlin’de olduğu gibi özel güvenlik önlemleri altında bugünlerde açılıyor.

Hemen tüm pazarların etrafına terör önleyici beton bloklar yerleştirilirken, bir çok kentte Noel pazarlarının kurulduğu alanlara çıkan sokak ve caddeler trafiğe kapatıldı. Noel pazarları güvenlik kameraları ile izlenirken, pazarlarda resmi ve sivil polis devriye gezecek. Bazı kentlerde beton bariyerleri hediye paketi ve çiçek saksısı şeklinde örtülürken, Noel pazarlarında ürün satanlar, aşırı güvenlik önlemlerinin ziyaretçileri korkutabileceğini ve pazarlara gelmekten alıkoyabileceğini savunuyor. Bu arada özellikle beton bariyerlerin işlevselliği de tartışılıyor.Güvenlik uzmanları beton bariyerlerin tonlarca ağırlıktaki kamyonlara bile geçit vermeyerek, olası bir saldırıyı gerçekleştirecek aracın bariyere çarparak, durdurulmasını, böylece saldırının amacına ulaşmasına engel olunacağını savunarak, beton bariyerlerin şu an için benzer eylemlerde en etkili anti-terör önlemlerinden biri olduğunu savunuyor. Alman televizyon kanalı MDR tarafından yapılan bir test ise, çelik entegrasyonlu malzemeden üretilen beton bariyerlerin arabalarda etkili olduğunu, ancak TIR’ları durdurmadığını ortaya çıkardı. Bu test sonrasında güvenlik yetkilileri bariyerlerin daha çok caydırıcı özelliğine vebaşka metodlarla yapılabilecek terör saldırılarının engellenemeyeceğine vurgu yapmaya başladı.

ABD istihbarat yetkilileri tarafından bundan kısa bir süre önce duyurulan seyahat uyarısında, Noel dönemi ve yeni yıl kutlamaları sırasında Avrupa’da terör riskinin arttığı vurgulanmış, "terör sempatizanları ya da kendi kendine radikalleşmiş kişilerin hiçbir ön uyarı olmaksızın Noel günlerinde ya da benzer etkinliklerde eyleme geçebileceği" öne sürülmüştü.

Öte yandan Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı da, Almanya’nın özellikle terör grubu IŞİD’in hedefinde olduğunu ve bu nedenle de Almanya’da saldırı olma ihtimalini göz önünde tutarak, ona göre önlemler alındığını duyurmuştu. Son olarak geride kalan hafta başında IŞİD üyesi oldukları iddia edilen kişilere yönelik Almanya çapında dört kentte eşzamanlı polis operasyonu düzenlenmişti. Operasyonda altı Suriyeli sığınmacı Noel öncesinde terör saldırısı hazırlığı yaptıkları gerekçesiyle göz altına alınmış, zanlılar daha sonra yeterli delil bulunmadığı için serbest bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG