Erişilebilirlik

Berlin'de Sünnet Mitingi


Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti suç kapsamına alan kararının yankıları sürerken, Berlin'de Yahudi, Hristiyan ve Müslüman din adamları ve toplum temsilcileri bir araya gelerek, yasağa karşı ortak miting düzenledi.

Berlin Yahudi Cemaati ve Almanya Türk Toplumu'nun girişimi ile düzenlenen miting Yahudi ve Müslümanların omuz omuza bir araya getirirken, katılımcılar Yahudi ve Müslüman toplumunun her zaman aynı düşüncede birleşmediğini, İsrail ve Filistin olaylarında farklı düşündüklerini, ancak iki dinin mensuplarının dinlerini yaşama özgürlüklerine karşı tehditler konusunda ortak cephe oluşturduklarını söyledi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı mitingde konuşan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse, yasağın Alman Anayasası’ndaki inanç özgürlüğüyle bağdaşmadığına dikkat çekti. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, sünnete yasal garanti isterken, Yahudi Cemaati'nden Lala Süsskind sünnetle bağlantılı tartışmaların söz konusu iki dini dışlsamayı ve insanlar üzerinde baskı oluşturmayı amaçladığını savundu. Alman Yahudileri Merkez Konseyi eski başkanı Charlotte Knobloch ise, sünnet yasağını Nazi soykırımına benzeterek, Yahudilerin Almanya'daki varlığının tehlikede olduğunu savundu. Son olarak Berlin eyaleti belirli şartların yerine getirilmesi halinde cezai takibata uğramadan sünnet yapılmasına geçici izin verdi. Konuyla ilgili şartlara göre sünneti bir doktorun yapması, ailenin dini bir gerekçe göstermesi ve bu gerekçenin bir imam ya da hamam tarafından yazılı olarak onaylanması durumunda sünnet yapılabilecek. Müslüman dernek temsilcileri 'konu federal düzeyde yasallaşana kadar bu şekilde bir uzlaşıya sıcak baktıklarını' açıklarken, Yahudi toplumu bu öneriyi ret etti.

Köln Mahkemesi'nin kararı sonrasında Almanya'da sünnetler fiilen durdu ve konuyla ilgili Almanya sınırlarını aşan bir tartışma başladı. İsrail ile Almanya arasında diplomatik soğukluğa yol açan gelişme sonrasında başbakan Angela Merkel, Almanya'nın bu kararla dünya önünde komik bir duruma düşeceğini söyledi. Federal hükümetin konuyu gündemine alıp yasal bir çözüme kavuşturması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG