Erişilebilirlik

Berlin'de Sağ Popülist Partinin Zaferi


Berlin’de dün yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde göçmen ve İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi AfD, yüzde 14,2 oy aldı ve böylece girdiği 10 eyalet seçiminin onuncusunda da parlamentoda temsil hakkı kazanmış oldu.

Berlin seçimi, gelecek yıl yapılacak genel seçimler için önemli bir prova olarak görülüyordu. Doğduğu eyalet Mecklenburg-Vorpommern’de iki hafta önceki eyalet seçimlerinde büyük oy kaybına uğradığı için ağır eleştirilere maruz kalan Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun başkentte ne kadar oy kaybedeceği, AfD’nin ne kadar oy alacağı en büyük merak konusuydu. Seçim sonuçlarına göre CDU, Berlin’deki 2011 seçimlerinde yüzde 23,3 olan oy oranını koruyamayarak yüzde 18’e geriledi ve büyük bir hezimete uğradı. Sosyal Demokrat Parti SPD, 2011 seçimlerine oranla yüzde 6,1 kayıp yaşamasına rağmen, yüzde 21,6 ile birinci parti oldu. Sol Parti yüzde 15,6, Yeşiller yüzde 15,2 oranında oy alırken, liberal kanatta yer alan Hür Demokrat Parti FDP yüzde 6,5 oy alarak yeniden meclise girdi. 2013’de kurulan ve Berlin'de ilk kez seçime giren AfD adeta oy patlaması yaptı ve Almanya’da geleneksel olarak ‘solun kalesi’ olarak bilinen Berlin’de açılan sandıklarda yüzde 14,2 oy almayı başardı. Seçim sonrasında eyalette Sosyal Demokratların liderliğinde, Sol Parti ve Yeşiller’in katılımıyla üç partiden oluşan bir koalisyon kurulacağından yola çıkılıyor.

Bu arada Sosyal Demokrat Parti’den üç, Yeşiller’den üç, Sol Parti’den ve Hıristiyan Demokrat Birlik’ten bir olmak üzere Türkiye kökenli sekiz milletvekili adayı Berlin Eyalet Parlamentosu‘na girmeyi başardı. Seçimlere çeşitli partilerden ve bağımsız olarak toplam 20 Türkiye kökenli aday katılmıştı. Sol Parti’den ikinci kez seçilen Hakan Taş, yeniden seçilmesini
‘sevindirici’, ancak İslamofobik Almanya için Alternatif’in başarısını ise ‘çok üzücü‘ olarak tanımlıyor.

Berlin'deki seçimden zaferle çıkan Almanya için Alternatif Partisi’nin yükselişinde en büyük etken olarak Başbakan Angela Merkel’in mülteci politikası gösteriliyor. AfD’nin eyaletlerdeki başarılı sonuçlarının yansıra, yapılan anketlere göre Almanya’nın en güçlü üçüncü parti haline gelmesi ekonomi çevrelerini de kaygılandırıyor. Ekonomi dünyasından kanaat önderleri, AfD’nin yükselişinin göçmenler için olduğu kadar genel olarak Almanya için endişe verici olduğunun altını çiziyor. Yapılan yorumlarda AfD’nin yükselişinin siyasi aşırılığı ve yabancı düşmanlığını körüklediğini, bundan dolayı yabancı kalifiye elemanların Almanya’ya gelme isteğinin azalacağını ve ekonominin ciddi bir darbe alacağını öne sürüyorlar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG