Erişilebilirlik

Berlin’de Merkel Macron Zirvesi


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron selefi François Hollande'dan görevi teslim aldıktan bir sün sonra ilk yurtdışı ziyaretini Berlin’e yaptı. Başbakan Angela Merkel’le bir araya gelen Macron, iki ülke arasında ve Avrupa Birliği’nin yeniden yapılandırılmasında daha sıkı işbirliği önerdi.

AB’nin geleceği için Almanya-Fransa ekseninde dayanışmanın önemine vurgu yapan yeni Cumhurbaşkanı, AB’nin geleceğinin Almanya ile Fransa arasındaki ortak çalışmalara bağlı olduğunu dile getirdi. Avrupa ve Euro bölgesinin yeniden ivme kazanması için çalışacağını ifade eden Macron, "bürokratik engelleri kaldıran ve vatandaşları için uğraşan yeni bir birlik ruhu arzuluyorum" şeklinde konuştu. Bu yolda AB’nin yazılı anlaşmalarının yenilenmesi gerekeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Macron, birliğin kural ve kriterlerinin değişmez bir tabu olarak ele alınmamasının zamanın geldiğini öne sürdü. Macron ülkesinde ilk ekonomik hedefinin, gençler arasındaki işsizlik oranını azaltmak olduğunu da açıkladı.

Merkel: AB'nin yeniden yapılandırılması fikrine sıcak bakıyorum

Macron’un seçimlerde AB’den yana bir kampanya yürüttüğünü vurgulayan Merkel ise, “Biz sadece Fransa’ya yardım etmek için değil, Fransa ve Hollanda seçimlerinin ispatladığı gibi Avrupa Birliği’nin çok kritik bir noktasında olduğumuz bilinciyle hareket edeceğiz” dedi. Birliğin geleceği konusunda bir ortak yol haritası hazırlama kararı aldıklarını açıklayan Merkel, vergi ve savunma politikaları konularında birlik üyesi ülkelerin uyumunu hedeflediklerini aktardı. Macron’un önerdiği birliğin yeniden yapılandırılması önerisine sıcak baktığını belirten Alman başbakanı, bu konudaki önerilerin somut hale getirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Schaeuble Macron'ın önerilerine karşı

Macron, geçen günlerde yaptığı açıklamalarda Euro bölgesi için ortak bir Maliye Bakanlığı ve ortak bütçe önerisiyle AB’nin güneyindeki daha fakir ülkelerin borçlarının ortaklaşa üstlenilmesini gündeme getirmişti. Ancak Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin bu önerilere sıcak bakmadığı, Merkel’in de özellikle borçlar ve mali yardım konusunda temkinli olduğu biliniyor. Macron’un dillendirdiği, yapısal ve mali açıdan zayıf olan Güney Avrupa ülkelerinin Eurobond olarak adlandırılan Euro tahvilleri ile geliştirilmesi de Schäuble’nin karşı çıktığı konulardan biri. Schäuble, Euro bölgesindeki tüm ülkelerin sıkı tasarruf politikaları ile kendilerini toparlamaları gerektiğini belirtiyor. Dünyanın altıncı büyük ihracatçısı olmasına rağmen Fransa’nın dış ticaret açığı ülkenin en büyük mali sorunlarından biri. 2016 yılında 501 milyar euro değerinde ürün ve hizmet ithal eden Fransa’nın ihracatı 453 milyar euro civarında kaldı ve dış ticaret açığı 48 milyar euro oldu. Almanya ise 955 milyar euro değerindeithal yaptı, 1,2 trilyon euro ile rekor ihracat rakamları kayda geçti. Macron seçim konuşmalarında, Almanya’nın bütçe ve ihracat fazlasını birlikte ihtiyacı olan ülkelere yönlendirmesini önermişti.

Buluşmada Merkel’in Macron’a somut sözler vermemeye özen gösterdiği dikkat çekerken, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ekonomik olarak en güçlü AB ülkesi olan Almanya'nın Fransa'yı bundan böyle daha fazla desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. "Ekonomik büyüme ve istihdam alanında Fransa'ya karşı sürdürdüğümüz tavrı değiştirmemiz şart" diyen Gabriel, "Fransa artık bizim için daha güçlü bir ortak haline gelecek" şeklinde görüş belirtti. Merkel’in tutumunu Almanya’daki genel seçimle ilişkilendiren gözlemciler, Paris ile Berlin arasındaki işbirliğinin 11-18 Haziran’da iki turlu gerçekleşecek Fransa genel seçimleri ve 24 Eylül’de Almanya'da yapılacak Federal Parlamento seçimlerinin ardından daha somut hale geleceğinden yola çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG