Erişilebilirlik

Berlin'de Eşcinsellerin Cami Ziyareti Tartışması


Berlin'deki Şehitlik Camii'ne eşcinsellerin yapacağı ziyaret ve panelin son anda iptal edilmesi eleştirilere yol açarken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cami yöneticilerine baskı yaptığı önesürülüyor

Berlin'in en büyük camisi Şehitlik Camii'ne eşcinsellerin yapmayı planladıkları ziyaretin iptal edilmesi eleştirilere neden oldu.

Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu ile Leadership adlı örgütlerinin homofobiye karşı düzenledikleri 'Meet2respect' başlıklı etkinlikler kapsamında önümüzdeki hafta 24 Kasım'da bir grup eşcinselin cami ziyaretinde bulunması ve ardından da Müslüman toplumlarda eşcinsellere yönelik önyargıların konuşulacağı bir panel düzenlenmesi planlanıyordu.

Söz konusu örgütlerin temsilcileri daha önce Şehitlik Camiisi yönetiminin ziyarete ve panele onay verdiklerini duyurdu. Ancak konunun Alman gazetelerine yansımasına paralel Berlin'deki Müslüman cemaatında başlayan tartışmalar ve Türkiye’de bazı gazetelerde konuyla ilgili olumsuz yazılar sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Almanya'daki çatı kuruluşu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB devreye girerek, ziyaretin iptal edilmesinde etkili oldu.

Ziyaret projesi Türkiye'de bir gazetede 'skandal karar' olarak duyurulmuş, bir başka gazetede ise etkinliğe katılacak eşcinseller 'sapkın' olarak tanımlanmıştı. Gazete haberleri sonrasında camiye ve cami derneği yöneticilerine cemaat üyeleri tarafından da eşcinsellerin ziyaretin iptal edilmesi yönünde tepki geldiği ve baskı yapıldığı öne sürülüyor.

Şehitlik Camii Derneği konuyla ilgili yazılı açıklamasında, amaçlarının 'İslam dininde haram kılınmış bir olguyu meşrulaştırmak olmadığını' belirtirken, cami sözcüsü Ender Çetin ise, eşcinsel derneklerinin ziyareti kamuoyuna sanki Şehitlik Camiinin daveti şeklinde yansıttıklarını ve bundan duydukları rahatsızlık nedeniyle iptal kararı alındığını belirtiyor.

Kimseyi dışlamadıklarını ve herkese açık olduklarını ifade eden Çetin, ziyaretin şimdilik iptal edildiğini ve ileride gerçekleşebileceğine inandığını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG