Erişilebilirlik

"Berlin Yunanistan'ın İflasına Hazırlanıyor"


Avrupa Birliği ile Atina arasında, Yunanistan’ın iflasını engellemek amacıyla yürütülen çetin pazarlıklar sürerken, Berlin’de Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması durumunda karşılaşılabilecek durum için hazırlıkların yapıldığını ileri sürülüyor

Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerin kesilmesinden sonra, Lüksemburg’ta Perşembe günü yapılacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları Eurogroup toplantısı Berlin’deki yorumcular tarafından artık Yunanistan açısından ‘tamam ya da devam’ toplantısı olarak tanımlanıyor.

Ülkenin Uluslararası Para Fonu IMF’ye ödemesi gereken borç için süre bu ay sonunda bitiyor. Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu 7,2 milyar Euroluk yeni kredi paketinin bırakılması için önce söz konusu borcun ödenmesi ve yeni reform programlarının yaşama geçirilmesini şart koşuyor.

Göreve geleli dört aydan fazla olan Başbakan Aleksis Çipras ise, maaş kesintisi, vergi artışı ve bütçe açığı konularında reform taleplerini yerine getirmeyi bugüne kadar reddetti. Berlin’de Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble 30 Haziran’a kadar yeni bir uzlaşma sağlanmaması halinde, açık bir şekilde Yunanistan’ın Euro para alanından çıkmasını savunurken, Başbakan Merkel, Atina’ya daha fazla zaman verilmesinden yana tavır koyuyor. Merkel, Yunanistan’ın stratejik önemi nedeniyle Euro’da kalmasını isterken, Yunan devletinin iflas etmesi ya da Euro’dan çıkması durumunda AB ülkelerini büyük bir krizin beklediği şeklinde uyarılar yapıyor.

Ekonomi uzmanları sıcak para bulamayan Yunanistan'ın iflas ederek Euro bölgesinden çıkmasının AB'ye 1 trilyon Euro’ya mal olacağı şeklindeki tahminleri doğrulayarak,bunun başta Almanya olmak üzere Avrupa ekonomisinde derin izler bırakacağı görüşünü savunuyor.

Maliye Bakanı Schäuble de Yunanistan’a daha fazla taviz verilmesini reddederek, Atina hükümetinin borcunu karşılayamayacağını, bunun faturasını da Almanların ödeyeceğini savunuyor.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili Bakan Schäuble, Yunan hükümetinin yeni reformlar konusundaki tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, Yunanistan’ın uluslararası rekabete dayanıklı olmadığını da öne sürüyor. Berlin’deki siyasi gözlemciler, Maliye Bakanlığı’ndaki birimlerin Yunanistan'ın Euro'dan çıkması için kullanılan ‘Grexit’ için hazırlık içinde olduğunu ve somut görüşmelerin yapıldığını bildiriyor. Buna göre, Yunanistan'ın devlet iflası ilan ederek, Euro’dan çıkması durumunda sermaye transferinin AB kurumları tarafından kontrol altına alınması, borçlarının sıfırlanması ve ülkenin Euro endeksli borç senedi çıkarması planı devreye girecek.

Yunanistan'ın Euro’dan ayrılmasının olası etkileri sokaktaki vatandaşın da gündemini belirleyen konulardan biri. Kamuoyu araştırmalarına göre, halkın yüzde 82’si Atina’nın reformları hayata geçireceğine ve borçlarını ödeyebileceğine inanmıyor. Her üç kişiden biri de, Erlangen Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Alp Bahadır gibi, Yunan ekonomisinin iflas etmesinin Almanya'ya büyük zarar vereceği görüşünde. 18 Haziran Perşembe günü Lüksemburg’da yapılacak AB Maliye Bakanları toplantısında, Yunanistan’a verilmesi öngörülen kredinin serbest bırakıp-bırakmayacağına karar verilmesinden sonra, bakanların IMF Başkanı Christine Lagarde ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Öte yandan Yunanistan’ın 30 Haziran’daki borç sorumluluğundan başka, Temmuz ayında 4, Ağustos ayında 3,5, Eylül ayında 1,2, Ekim ayında 0,5, Aralık ayında da 1,2 milyar olmak üzere yıl sonuna kadar 12 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG