Erişilebilirlik

Berlin Uluslararası Film Festivali Başlıyor


Berlin Uluslararası Film Festivali Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Dünya'nın en prestijli film festivallerinden Berlin Uluslararası Film Festivali (Berlinale), caz gitaristi ve besteci Django Reinhardt’ın hayatını konu alan “Django” adlı filmin gösterimiyle başlıyor. Fransız yönetmen Etienne Comar’ın ilk uzun metrajlı filmi olan “Django”, ünlü Roman müzisyenin 1943 yılında Alman işgali altındaki Paris’ten kaçış çabasına odaklanıyor. Avrupa cazının en tanınan isimlerinden olan ve “Gypsy Swing”in yaratıcısı olarak bilinen Django Reinhardt’ı Fransız aktör Reda Kateb canlandırıyor. 67. kez düzenlenen Berlinale’de yarışma bölümünde 24 film gösterilirken, 18 film “Altın Ayı” ödülü için yarışacak. “Altın ve Gümüş Ayı” ödüllerini alacak filmleri belirleyecek jürinin başkanlığını ise “Temel İçgüdü”‚ “Robocop” ve “O Kadın” gibi filmlerin Hollanda asıllı yönetmeni Paul Verhoeven yapacak.

Berlinale'ye Penelope Cruz, Hugh Jackman, Sienna Miller, Catherine Deneuve, Richard Gere ve Ethan Hawke gibi çok sayıda yıldız oyuncunun da katılması beklenirken, yarışmalı bölüme katılan ünlü yönetmenler arasında Finlandiyalı Aki Kaurismaeki, Polonya sinemasının büyük ismi Agnieszka Holland ve İngiltere’den Sally Potter ile Kore sinemasının Woody Allen’ı olarak tanımlanan Hong Sang-soo gibi isimler de bulunuyor.

Oscar ödüllü “Teneke Trampet”in de aralarında olduğu sayısız ünlü filmin yönetmeni Volker Schlöndorff’un yönettiği “Return to Montauk” Almanya adına yarışacak.

Türk kökenli Alman yönetmen Altın Ayı için yarışıyor

Türk kökenli Alman yönetmen Thomas Arslan’ın “Helle Nächte - Bright Nights” isimli son filmi de Berlin’de Altın Ayı için yarışacak diğer bir Alman yapımı film. “Helle Nächte” zorlu bir baba-oğul ilişkisini irdeliyor. İsrailli yönetmen Oren Moverman’ın “The Dinner -Akşam Yemeği” adlı filmde başrolleri Richard Gere ve Laura Linney paylaşıyor.

Festivalin en merakla beklenen filmi, 1990’ların kült filmi “Transpotting”in devamı “T2 Trainspotting” de ana bölümde ancak yarışma dışı gösterilecek. Filmi bu kez de Danny Boyle çekmiş, oyuncu kadrosunda ise ilk filmden tanınan Ewan McGregor, Robert Carlyle ve Jonny Lee Miller bulunuyor. Yarışma dışı gösterilecek filmlerden “Logan”, “X-Men” serisinin karakterlerinden Wolverine’e odaklanıyor.

James Mangold’un yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Hugh Jackman ve Patrick Stewart yer alıyor. Başrollerini Fransız sinemasının büyük ismi Catherine Deneuve ve Olivier Gourmet’nin paylaştığı Martin Provost’un yönettiği “Sage Femme” de yarışma dışı olarak ana bölümde gösterilecek.

Türkiye’den tek bir film var

Berlin Film Festivali son yıllarda Türkiye’den çok sayıda filme ev sahipliği yaptı. Bu kez “Kaygı”, Türkiye’den yer alan tek film olarak dikkat çekiyor. Sinema yazarı ve yönetmen Ceylan Özgün Özçelik’in filmi “Kaygı”, festivalin en önemli yan bölümü olan “Panorama” bölümünde gösterilecek ve aynı zamanda Berlinale'de en iyi ilk film ödülü için yarışacak. Özçelik’in ilk uzun metrajlı filmi olan yapıt, sürekli aynı kabusu gören Hasret adlı genç bir kadının ailesinin otomobil kazasında ölümüyle ilgili şüpheye düşmesi üzerinden ilerleyen bir öyküyü anlatıyor. Filmde Algı Eke’nin yanı sıra Özgür Çevik, Kadir Çermik ve Selen Uçer gibi isimler rol alıyor.

Çeşitli kategorilerde 72 ülkeden 399 filmin gösterileceği festivalde ödüller 18 Şubat'ta sahiplerini bulacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG