Erişilebilirlik

Berlin Obama'yı Karşılamaya Hazırlanıyor


Başkan Barack Obama'nın Berlin'de konuşma yapacağı Brandenburg Kapısı
Başkan Barack Obama'nın Berlin'de konuşma yapacağı Brandenburg Kapısı
Başbakan Angela Merkel’in daveti üzerine Salı akşam saatlerinde Berlin’e gelecek olan Başkan Obama, Çarşamba günü resmi temaslarda bulunacak ve tarihi Brandenburg Kapısı’nın önünde halka hitaben bir konuşma yapacak.

Angela Merkel geçen yıl Kasım ayında ABD’deki başkanlık seçimlerinden sonra Obama’yı Berlin’e davet etmişti. ABD Başkanının ziyareti Kuzey İrlanda’da yapılan G8 zirvesinden sonra gerçekleşecek ve toplam 27 saat sürecek. Başkan Obama akşam saatlerinde Air Force One adlı başkanlık uçağı ile Berlin Tegel Havalimanı’nın askeri bölgesine indikten hemen sonra Ritz Carlton Oteli’nde kendisi ve eşi Michelle için ayrılan süite geçecek.

Akşam saatleri için bir program planlanmadığı belirtilirken, ABD Başkanı’nın ziyaretinin resmi bölümü Çarşamba sabahı saat 10’da Federal Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un konutu Bellevue Sarayı’ndaki karşılama töreni ve akabininde iki başkanın görüşmesiyle başlayacak. Obama, daha sonra başbakanlığa geçerek burada Angela Merkel’le bir araya gelecek.

Yetkililerin verdiği bilgilere göre, Obama-Merkel öğle yemeğini de birlikte yedikten sonra basının karşısına çıkacak. İkilinin toplam dört saat olarak planlanan zirvesinde, Suriye ve başka uluslararası konuların yanısıra, ABD ile Avrupa Birliği arasında planlanan serbest ticaret anlaşması gündemi belirleyecek.

Bu arada Merkel’in Amerikan gizli servislerinden Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’nın internet kullanıcılarının verilerini gizlice izlediği haberleriyle ilgili kaygılarını da Obama’yla açık bir şekilde konuşmayı hedeflediği hükümet sözcüsü Steffen Seibert tarafından doğrulandı.

Öğleden sonra SPD’nin Başbakan adayı Peer Steinbrück ile buluşması planlanan Başkan Obama’nın ziyaretinin doruk noktası ise başkentin sembolü olan Brandenburg Kapısı önünde ve 4 bin 500 kişinin izlemesine izin verilen konuşma olacak. Obama’nın konuşmasında ABD ile Almanya arasındaki dostluğa ve transatlantik ilişkilere ağırlık vermesi bekleniyor.

Gözlemciler, söz konusu konuşmanın John F. Kennedy’nin 1963 yılında yaptığı ve ‘Ich bin ein Berliner’ (Ben bir Berlinliyim) dediği konuşmanın 50. yılına rastlaması açısından büyük bir önem taşıdığını vurguluyor.

Barack Obama henüz başkan olmadan, 2008 yılı yazında Berlin’i ziyaret etmiş, yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap etmişti. Obama o zaman da Brandenburg Kapısı önünde konuşmak istemiş, ancak Merkel bunu kabul etmemişti. Başkan Obama, akşam saatlerinde tarihi Charlottenburg Sarayı’nda onuruna verilecek yemekten sonra Berlin’den ayrılacak.

Obama'nın ziyareti öncesinde başkentte önlemler en üst düzeye çıkarıldı, yaklaşık 8 bin polis ve özel timlerin koruyacağı Obama'nın geçeceği güzergahtaki caddelerde oturanların balkona çıkmaları ve pencereleri açmaları yasaklandı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG