Erişilebilirlik

Berlin Film Şenliğinde Ödüller Paylaşıldı


"Parde" adlı filmiyle en iyi senaryo ödülünü alan İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin ev hapsinde tutulmasını protesto eden afiş
"Parde" adlı filmiyle en iyi senaryo ödülünü alan İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin ev hapsinde tutulmasını protesto eden afiş
Dünyanın en önemli film etkinliklerinden biri olan Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Altın ve Gümüş Ayılar sahiplerini buldu.

Başkanlığını Çinli yönetmen Wong Kar Wai'n yaptığı ve Amerikalı aktör, senarist ve yönetmen Tim Robbins, Danimarka sinemasının ünlü yönetmenlerinden Susanne Bier ve İranlı sanatçı Şirin Neşat’ın da yer aldığı yedi kişiden oluşan jüri Altın Ayı'yı Romanya yapımı 'Pozitia Copilului' ( Çocuğun Pozu ) adlı filme verdi. Yönetmen Calin Peter Netzer'in filmi Romanya'da halktan kopuk yaşayan burjuva bir annenin dramını ve ülkedeki bürokrasi ile rüşvete dayalı sistemi çarpıcı bir dille beyazperdeye yansıtıyor.

Gümüş Ayı ödülünü 2001 yılında yabancı film dalında Oskar'ı kazanan Bosnalı yönetmen Danis Tanovic'in 'An Episode in the Life of an Iron Picker' adlı filmi aldı. Hurda toplayarak ailesine bakan bir Roman'ın yaşamını belgesel üslupla aktaran film sadece 17 bin Euroya mal olmuştu. Filmde ilk kez kamera karşısına çıkan ve kendi yaşamını oynayan Nazif Mujic en iyi erkek oyuncu ödülünü alarak bir sürprize imza attı.

En iyi kadın oyuncu ödülü Şili yapımı 'Gloria'daki rolüyle Paulina Garcia'ya verildi. En iyi senaryo ödülünü ise İranli yönetmen Cafer Panahi’in ‚Parde’ adlı filmi aldı. İran’ı küçük düşürdüğü iddiasıyla 20 yıl sinema yapması yasaklanan Panahi halen Tahran’da ev hapsinde yaşıyor.

Kendisi adına ödülü alan filmin yönetmeni Kamboziya Partovi 'fikir özgürlüğünün yasaklanmasının imkansız olduğunu, nitekim Yılmaz Güney ve Luis Bunuel gibi büyük sinemacıların da önüne geçilemediğini ve herkesin kendi ülkesinde özgürce film yapabilmesini dilediğini' söyledi.

Festivalin en iyi yönetmen ödülü ise 'Prince Avalanche' ile Amerikalı David Gordon Green'e gitti.

Festivalin büyük ödülleri Altın ve Gümüş Ayı'yı kazanmak için bu sene yarışan filmler arasında bir Türk yapımı yoktu. Reha Erdem’in 'Jin' , Aslı Özge’nin 'Hayat Boyu' ve Uğur Yücel’in 'Soğuk' adlı filmleri yarışma dışı gösterildi. Genç sinemacı Köken Ergün'ün kısa metrajlı filmi 'Aşura', DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) Kısa Film Ödülü'nü kazandı.

Bugüne dek çektiği filmlerle dünya çapında beğeni kazanan ve çok sayıda ödüle layık görülen Fatih Akın Berlin Film Festivali’ne bu kez seyirci olarak katıldı. Almanya adına yarıştığı 'Duvara Karşı' adlı filmiyle 2004’de Altın Ayı Ödülü’nü kazanan Akın, son yıllarda ‘Kebab Connection’ ve ‘Yaşamın kıyısında’ gibi filmleri ile mesleğini sağlamlaştırdı.

40 yaşındaki yönetmen Hollywood’dan gelen tekliflere rağmen yaşamını ve çalışmalarını Almanya‘da sürdürmeye devam ediyor. ‘Yaşamın Kıyısında’nın ardından ‘Köprüyü Geçmek: İstanbul Hatırası’ ve ‘Cennetteki Çöplük’ filmlerini Türkiye’de çeken Akın'a göre Almanya'da yaşayan Türklerin en büyük sorunlarından biri giderek artan İslam düşmanlığı.

Kendisini Alman-Türk olarak tanımlayan yönetmen, Türkiye'nin çok hızlı bir değişim içinde olduğunu belirtiyor. Son filmi ‘Cennetteki Çöplük’le baba memleketi Trabzon’un Çamburnu ilçesinde yaşanan çevre felaketine dikkat çeken Akın, Anadolu insanını bu film sayesinde anladığını da belirtiyor:

Fatih Akın’ın yeni filminin önümüzdeki aylarda çekimine başlanacak. Akın 'Duvara Karşı’da aşkı, 'Yaşamın Kıyısında'da ölüm konusunu ele aldıktan sonra üçlemesini 'şeytan' temasıyla tamamlayacağını anlatıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG